Glykemický index potravin a obezita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F04%3A00001283" target="_blank" >RIV/61989592:15510/04:00001283 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Glykemický index potravin a obezita
Popis výsledku v původním jazyce
Obezita způsobuje závažné zdravotní problémy velkému množství lidí na celém světě a její prevalence neustále stoupá. Na zvyšování počtu obézních se podílí kromě vysokého zastoupení tuků ve stravě také dominace potravin s vyšším glykemickým indexem (GI).Tento článek se zabývá shrnutím studií zaměřených na dva ukazatele kvality sacharidů - GI a glykemickou nálož - a posouzením vhodnosti jejich zařazení do doporučení pro preventivní i léčebné využití ve stravování osob s obezitou. Výzkumy potvrzují, že strava s nízkým GI ve srovnání s potravou s vysokým GI zlepšuje využití metabolických zásob v organizmu, snižuje pocit hladu a usnadňuje snižování hmotnosti. Zařazení potravin s nízkým GI a GL také snižuje riziko vzniku dalších civilizačních chorob, kteréjsou spojené s hyperinzulinémií.
Název v anglickém jazyce
Glycemic index and obesity
Popis výsledku anglicky
The number of people whose body weight is greater than their optimal value is increasing, particularly in developed countries. One factor responsible for overweight and obesity is a continuous increase in energy intake. The focus of this paper is on theglycemic index that provides information on planning nutritional strategies for prevention and treatment of obesity. There are numerous evidences of the different effects of foods with low vs. high glycemic index on satiety, energy intake and control ofbody weight. It is suitable to apply the low glycemic index diets in the prevention and treatment of obesity and related complications.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Česká antropologie
ISSN
0862-5085
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
54
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
175-177
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—