Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glykemický index potravin a obezita

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F04%3A00001283" target="_blank" >RIV/61989592:15510/04:00001283 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Glykemický index potravin a obezita

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obezita způsobuje závažné zdravotní problémy velkému množství lidí na celém světě a její prevalence neustále stoupá. Na zvyšování počtu obézních se podílí kromě vysokého zastoupení tuků ve stravě také dominace potravin s vyšším glykemickým indexem (GI).Tento článek se zabývá shrnutím studií zaměřených na dva ukazatele kvality sacharidů - GI a glykemickou nálož - a posouzením vhodnosti jejich zařazení do doporučení pro preventivní i léčebné využití ve stravování osob s obezitou. Výzkumy potvrzují, že strava s nízkým GI ve srovnání s potravou s vysokým GI zlepšuje využití metabolických zásob v organizmu, snižuje pocit hladu a usnadňuje snižování hmotnosti. Zařazení potravin s nízkým GI a GL také snižuje riziko vzniku dalších civilizačních chorob, kteréjsou spojené s hyperinzulinémií.

  • Název v anglickém jazyce

    Glycemic index and obesity

  • Popis výsledku anglicky

    The number of people whose body weight is greater than their optimal value is increasing, particularly in developed countries. One factor responsible for overweight and obesity is a continuous increase in energy intake. The focus of this paper is on theglycemic index that provides information on planning nutritional strategies for prevention and treatment of obesity. There are numerous evidences of the different effects of foods with low vs. high glycemic index on satiety, energy intake and control ofbody weight. It is suitable to apply the low glycemic index diets in the prevention and treatment of obesity and related complications.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Česká antropologie

  • ISSN

    0862-5085

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    54

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    175-177

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus