Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stravovací návyky dětí v mladším školním věku: pilotní studie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F14%3A33150285" target="_blank" >RIV/61989592:15510/14:33150285 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stravovací návyky dětí v mladším školním věku: pilotní studie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pilotního šetření byla deskripce a analýza stravovacích návyků dětí v mladším školním věku v kontextu jejich BMI. Výzkumného šetření se zúčastnilo 86 dětí ze základních školv v ČR. Pro zmapování stravovacích návyků byl užit speciálně vytvořený dotazník. Na základě hmotnostně-výškového indexu byly probandi rozděleni do 3 skupin. Na základě získaných dat lze konstatovat, že děti s nadváhou a obezitou obvykle nesnídají, svačiny si kupují a oběd je realizován prostřednictvím školních jídelen. Tyto děti mají pravidelné odpolední svačiny a večeře. Děti s hmotností v rámci normy a s nižší hmotností realizují snídaně a obědy převážně v domácím prostředí, svačiny jsou připravovány rodiči doma. Statisticky významný rozdíl byl zjištěn v denním příjmu tekutin, a to ve prospěch dětí s normální nižší hmotností . Z výsledků vyplývá, že strava připravovaná v domácím prostředí může lépe splňovat kritéria racionální výživy. Je nutné zkvalitnit pitný režim dětí e zvýšenou hmotností a obezitou.

  • Název v anglickém jazyce

    Eating habits children in younger pupilage: Pilot studies

  • Popis výsledku anglicky

    Aim pilot inquiry was deskripce plus analysis board habits children in younger pupilage in context their BMI. Experimental inquiry attended 86 children from basic school in ČR. To mapping out board habits was used specially created questionnaire. On thegrounds specific- many - storied index were to be for - sets divided into 3 groups. On the grounds retrieve datum it is possible state that the children overweight plus obesity usually don't have one's breakfast, snack buy plus dinner is realized throughschool dining-room. These children have regular afternoon tea plus dinner. Children with materiality within standards plus with lower materiality realize brunch largely in home background, snack are upcoming parent at home. Statistically significant difference was ascertained in daily water intake, namely on the behoof of children with normal lower materiality . Z results ensue that the fare upcoming in home background can better meet the criteria rational nutrition. Be necessary improv

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AM - Pedagogika a školství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Česká antropologie

  • ISSN

    1804-1876

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    18-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus