Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika odvětví vinohradnictví a vinařství Nového Zélandu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F05%3A00056782" target="_blank" >RIV/62156489:43110/05:00056782 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:_____/05:E0005544

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika odvětví vinohradnictví a vinařství Nového Zélandu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vinohradnické oblasti Nového Zélandu se nacházejí v oblastech s vyšší průměrnou teplotou než jsou evropské oblasti. Toto klima vyhovuje převážně modrým hroznům. Začátek vinohradnictví je spojován se jménem Skota Jamese Busbyho, který vyrobil první víno roku 1836. V polovině 19. století již byly světově známy dvě vinařské oblasti, a to Auckland a Hawkes Bay. V roce 2004 existuje na Novém Zélandu 14 vinařských oblastí s celkovou rozlohou 18 112 ha plodných vinic, v roce 2006 má být rozloha plodných vinicvětší o 15 % (celkem 20 877 ha). Oblastí s největším počtem ha vinic je Marlbourough (8 194 ha), v této oblasti je 275 pěstitelů vinné révy a ta se zpracovává ve 84 vinařských závodech. Celkem je na Novém Zélandu (v roce 2004) 471 vinařských závodů, přičemž v kategorie s roční výrobou vína více než 2 mil. l jsou pouze 4 ( největší vinařským podnikem je Montana a.s.) Příspěvek je součástí řešení grantu zaměřeného na analýzu a vytvoření koncepce dalšího rozvoje odvětví vinohradnictví a vina

  • Název v anglickém jazyce

    The characteristics of the winegrowing and wine--production in New Zealand

  • Popis výsledku anglicky

    Winegrowing regions of New Zealand are located in the areas of higher average temperature than the European regions. This climate suits mostly for blue grapes. The beginning of winegrowing is connected with the name of a Scot James Busby, who produced the first wine in 1836. In the middle of the 19th century, two winegrowing regions were known worldwide -- Auckland, and Hawkes Bay. Currently, there are 14 winegrowing regions with the area of 18,112 ha of fertile vineyards, and in 2006 the area of fertile vineyards should grow by 15 % (to 20,877 ha). The area with the largest area of vineyards is Marlbourough (8,194 ha), where there are 275 growers of vine being processed by 84 wine-producers. The total number of wine producers in New Zealand in 2004 was 471, only four of them producing more than 2 mil. l (the biggest company is Montana).The paper is a part of solution of the grant focused on analysis and formulation of further development of winegrowing and wine-production in the Czech

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3276" target="_blank" >QF3276: Perspektivy vývoje a návrhy opatření politiky vinohradnictví a vinařství a rozvoje venkova v jihomoravském regionu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2005

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    225-236

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus