Charakteristika odvětví vinohradnictví a vinařství Nového Zélandu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F05%3A00056782" target="_blank" >RIV/62156489:43110/05:00056782 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:_____/05:E0005544
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika odvětví vinohradnictví a vinařství Nového Zélandu
Popis výsledku v původním jazyce
Vinohradnické oblasti Nového Zélandu se nacházejí v oblastech s vyšší průměrnou teplotou než jsou evropské oblasti. Toto klima vyhovuje převážně modrým hroznům. Začátek vinohradnictví je spojován se jménem Skota Jamese Busbyho, který vyrobil první víno roku 1836. V polovině 19. století již byly světově známy dvě vinařské oblasti, a to Auckland a Hawkes Bay. V roce 2004 existuje na Novém Zélandu 14 vinařských oblastí s celkovou rozlohou 18 112 ha plodných vinic, v roce 2006 má být rozloha plodných vinicvětší o 15 % (celkem 20 877 ha). Oblastí s největším počtem ha vinic je Marlbourough (8 194 ha), v této oblasti je 275 pěstitelů vinné révy a ta se zpracovává ve 84 vinařských závodech. Celkem je na Novém Zélandu (v roce 2004) 471 vinařských závodů, přičemž v kategorie s roční výrobou vína více než 2 mil. l jsou pouze 4 ( největší vinařským podnikem je Montana a.s.) Příspěvek je součástí řešení grantu zaměřeného na analýzu a vytvoření koncepce dalšího rozvoje odvětví vinohradnictví a vina
Název v anglickém jazyce
The characteristics of the winegrowing and wine--production in New Zealand
Popis výsledku anglicky
Winegrowing regions of New Zealand are located in the areas of higher average temperature than the European regions. This climate suits mostly for blue grapes. The beginning of winegrowing is connected with the name of a Scot James Busby, who produced the first wine in 1836. In the middle of the 19th century, two winegrowing regions were known worldwide -- Auckland, and Hawkes Bay. Currently, there are 14 winegrowing regions with the area of 18,112 ha of fertile vineyards, and in 2006 the area of fertile vineyards should grow by 15 % (to 20,877 ha). The area with the largest area of vineyards is Marlbourough (8,194 ha), where there are 275 growers of vine being processed by 84 wine-producers. The total number of wine producers in New Zealand in 2004 was 471, only four of them producing more than 2 mil. l (the biggest company is Montana).The paper is a part of solution of the grant focused on analysis and formulation of further development of winegrowing and wine-production in the Czech
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3276" target="_blank" >QF3276: Perspektivy vývoje a návrhy opatření politiky vinohradnictví a vinařství a rozvoje venkova v jihomoravském regionu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
2005
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
225-236
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—