Mezioborová diferenciace produktivity práce v potravinářském průmyslu a její vliv na konkurenceschopnost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00098320" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00098320 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mezioborová diferenciace produktivity práce v potravinářském průmyslu a její vliv na konkurenceschopnost
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá srovnáním produktivity práce v jednotlivých oborech potravinářského průmyslu vybraných členských zemí Evropské unie a České republiky a jejím vlivem na konkurenceschopnost v rámci jednotlivých odvětví potravinářství. Jeho cílem je charakterizovat rozdíly ve vývoji a úrovni produktivity práce jednotlivých oborů potravinářského průmyslu zemí EU-15 a v ČR a tím i v předpokladech jejich konkurenceschopnosti. Analýza je provedena odděleně za EU-15 a za Českou republiku. Z výsledků vyplývá, že zatímco některé obory dosáhly v době transformace naší ekonomiky výrazného zlepšení produktivity práce a tím i zvýšení konkurenceschopnosti produkce porovnatelné s většinou firem EU-15, tak v jiných oborech nebyl zaznamenán výraznější růst tohoto ukazatele, což je jedním z indikátorů nedostatečného využití výrobních faktorů a nízké úrovně konkurenceschopnosti.
Název v anglickém jazyce
Intersubsectoral differentiation of labour productivity in food industry and its impact on competitiveness
Popis výsledku anglicky
This article is focused on comparison of labour productivity in food industry and its subsectors in the EU-15 and in the Czech Republic and its impact on the ability to compete within the frame of individual sectors. The main goal is to describe differences in development of labour productivity between member countries of the EU-15 and Czech Republic with the main stress on intersubsectoral differentiations and its impact on competitiveness in these subsectors. The analyze is made separately for EU-15 and the Czech Republic followed by final comparison of differences. From that analyze is resulting that while some subsectors reached great performance improvements and are comparable to EU-15, the development in labour productivity in another subsectorswas slow, what is one of the indicators of insufficient usage of production sources with relevant impact on competitiveness.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mezinárodní vedecké dny
ISBN
80-8069-704-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
165-172
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—