Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mezioborová diferenciace produktivity práce v potravinářském průmyslu a její vliv na konkurenceschopnost

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00098320" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00098320 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mezioborová diferenciace produktivity práce v potravinářském průmyslu a její vliv na konkurenceschopnost

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zabývá srovnáním produktivity práce v jednotlivých oborech potravinářského průmyslu vybraných členských zemí Evropské unie a České republiky a jejím vlivem na konkurenceschopnost v rámci jednotlivých odvětví potravinářství. Jeho cílem je charakterizovat rozdíly ve vývoji a úrovni produktivity práce jednotlivých oborů potravinářského průmyslu zemí EU-15 a v ČR a tím i v předpokladech jejich konkurenceschopnosti. Analýza je provedena odděleně za EU-15 a za Českou republiku. Z výsledků vyplývá, že zatímco některé obory dosáhly v době transformace naší ekonomiky výrazného zlepšení produktivity práce a tím i zvýšení konkurenceschopnosti produkce porovnatelné s většinou firem EU-15, tak v jiných oborech nebyl zaznamenán výraznější růst tohoto ukazatele, což je jedním z indikátorů nedostatečného využití výrobních faktorů a nízké úrovně konkurenceschopnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Intersubsectoral differentiation of labour productivity in food industry and its impact on competitiveness

  • Popis výsledku anglicky

    This article is focused on comparison of labour productivity in food industry and its subsectors in the EU-15 and in the Czech Republic and its impact on the ability to compete within the frame of individual sectors. The main goal is to describe differences in development of labour productivity between member countries of the EU-15 and Czech Republic with the main stress on intersubsectoral differentiations and its impact on competitiveness in these subsectors. The analyze is made separately for EU-15 and the Czech Republic followed by final comparison of differences. From that analyze is resulting that while some subsectors reached great performance improvements and are comparable to EU-15, the development in labour productivity in another subsectorswas slow, what is one of the indicators of insufficient usage of production sources with relevant impact on competitiveness.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mezinárodní vedecké dny

  • ISBN

    80-8069-704-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    165-172

  • Název nakladatele

    SPU Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku