Podpora potravinářského průmyslu ČR v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) - alokace dotací a jejich dopad na výkonnost podpořených podniků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F17%3A43913380" target="_blank" >RIV/62156489:43110/17:43913380 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43310/17:43913380
Výsledek na webu
<a href="http://www.icabr.com/respo/RESPO_2017.pdf" target="_blank" >http://www.icabr.com/respo/RESPO_2017.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Podpora potravinářského průmyslu ČR v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) - alokace dotací a jejich dopad na výkonnost podpořených podniků
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá hodnocením veřejné podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), konkrétně Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) v programovacím období 2007-2013, v rámci potravinářského průmyslu České republiky a jejím vlivem na výkonnost podpořených podniků. Hlavním cílem příspěvku je empiricky posoudit, zda podpořené podniky dosahovaly dva roky po skončení programu (tj. v letech 2014-2015) vyšší výkonnost než v období před získáním podpory (tj. v letech 2005-2007). Metodicky je analýza založena na párovém t-testu, výkonnost je vyjádřena ukazatelem obratu. Výsledky ukázaly, že u potravinářských podniků podpořených v rámci OPPI došlo v průměru ke zvýšení obratu, tzn. celkově lze očekávat pozitivní vliv programu na výkonnost podniků. Nicméně hodnocení napříč velikostními skupinami podniků tento pozitivní dopad podpory nepotvrdilo pro skupinu malých podniků (s méně než 50 zaměstnanci). Příspěvek upozorňuje na potřebu hodnocení dopadů veřejné podpory napříč velikostními kategoriemi podniků s využitím rigorózních evaluačních metod, jako je kontrafaktuální dopadová analýza.
Název v anglickém jazyce
Public support of the Czech food industry within the Operational Program Enterprise and Innovation (OPEI) - allocation of subsidies and their impact on business performance
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the evaluation of the public support from the European Regional Development Fund (ERDF), namely the Operational Programme Enterprise and Innovation (OPEI) in the programming period 2007-2013, within the food industry of the Czech Republic and its impact on the performance of supported companies. The main objective of the paper is to assess empirically whether the supported companies improved their financial performance two years after the end of the programme (2014-2015) in comparison with the period prior to receiving the subsidy (2005-2007). The analysis is based on the paired t-test and the business performance is operationalized by the turnover indicator. The results showed that the food processing companies, supported by the OPEI, reported on average the increase in turnover, therefore, the overall impact on business performance can be regarded as positive. However, the assessment across particular size groups of companies did not confirm the positive impact of the subsidy in the case of small companies (with fewer than 50 employees). The paper draws attention to the need to assess the impact of public support across size categories of enterprises using rigorous evaluation methods, such as counterfactual impact analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
50204 - Business and management
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Region v rozvoji společnosti 2017: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7509-548-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
56-66
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—