Obsah vitaminu E v křížencích pluchatého a bezpluchého ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F00%3A21801011" target="_blank" >RIV/62156489:43210/00:21801011 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/00:#0000104
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah vitaminu E v křížencích pluchatého a bezpluchého ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Byla sledována variabilita obsahu vitaminu E a jeho izomerů v F2 generaci hybridů jarního ječmene. Obsah a variabilita sledovaných látek byly srovnávány s rodičovskými formami. Pro další křížení byli vybráni donoři zvýšeného obsahu obilní dietní vlákniny, tzv. waxy typu, později dvě bezpluché formy a pluchaté sladovnické odrůdy. Rodiče a jejich kříženci byli statisticky významnými zdroji proměnlivosti obsahu vitaminu E a jeho izomerů. Poměr T : T3 (tokoferolů : tokotrienolům) byl stanoven 1 : 5,přičemžnejvíce byly zastoupeny formy alfa-T3 a beta,gama-T3 (tzn. 50.4 a 31.8 %).
Název v anglickém jazyce
The content of vitamin E in hulled and hulless hybrids of the F2 generation of spring barley
Popis výsledku anglicky
The variability of the content of vitamin E and its isomers were studied in caryopses of the F2 generation of spring barley. The level and variability of these essential substances were compared with the parental forms for witch the following were selected: donors of the increased content of cereal dietary fibre, the so-called waxy varieties, the latter two were nudum forms and hulled varieties of malting barley. All the parents and their hybrids were statistically significant sources of the variabilityof vitamin E and its isomers. The T : T3 (tocopherols : tocotrienols) ratio was approximately 1 : 5. The main proportion were ?-T3 and ß?-T3 (i.e. 50.4 and 31.8 %, respectively).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960006067" target="_blank" >EP0960006067: Výzkum a hodnocení kvality potravinářských obilovin (pšenice, ječmen, žito, oves).</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zamyšlení nad rostlinnou výrobou
ISBN
80-213-0692-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
ČZU v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—