Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah vitaminu E v křížencích pluchatého a bezpluchého ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F00%3A21801011" target="_blank" >RIV/62156489:43210/00:21801011 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/00:#0000104

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah vitaminu E v křížencích pluchatého a bezpluchého ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla sledována variabilita obsahu vitaminu E a jeho izomerů v F2 generaci hybridů jarního ječmene. Obsah a variabilita sledovaných látek byly srovnávány s rodičovskými formami. Pro další křížení byli vybráni donoři zvýšeného obsahu obilní dietní vlákniny, tzv. waxy typu, později dvě bezpluché formy a pluchaté sladovnické odrůdy. Rodiče a jejich kříženci byli statisticky významnými zdroji proměnlivosti obsahu vitaminu E a jeho izomerů. Poměr T : T3 (tokoferolů : tokotrienolům) byl stanoven 1 : 5,přičemžnejvíce byly zastoupeny formy alfa-T3 a beta,gama-T3 (tzn. 50.4 a 31.8 %).

  • Název v anglickém jazyce

    The content of vitamin E in hulled and hulless hybrids of the F2 generation of spring barley

  • Popis výsledku anglicky

    The variability of the content of vitamin E and its isomers were studied in caryopses of the F2 generation of spring barley. The level and variability of these essential substances were compared with the parental forms for witch the following were selected: donors of the increased content of cereal dietary fibre, the so-called waxy varieties, the latter two were nudum forms and hulled varieties of malting barley. All the parents and their hybrids were statistically significant sources of the variabilityof vitamin E and its isomers. The T : T3 (tocopherols : tocotrienols) ratio was approximately 1 : 5. The main proportion were ?-T3 and ß?-T3 (i.e. 50.4 and 31.8 %, respectively).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP0960006067" target="_blank" >EP0960006067: Výzkum a hodnocení kvality potravinářských obilovin (pšenice, ječmen, žito, oves).</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zamyšlení nad rostlinnou výrobou

  • ISBN

    80-213-0692-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    ČZU v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku