Bilanční stravitelnost tuku a retence dusíku u kuřat v prvých dnech po vylíhnutí.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F00%3A23201007" target="_blank" >RIV/62156489:43210/00:23201007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bilanční stravitelnost tuku a retence dusíku u kuřat v prvých dnech po vylíhnutí.
Popis výsledku v původním jazyce
Koeficienty bilanční stravitelnosti tuku byly u deutektomovaných kuřat nižší než u kuřat se žloutkovými vaky do 6 dní věku. Bilanční stravitelnost tuku u intaktních kuřat Isa Brown rychle klesala z 90 % ve třetím dni věku na 69 % v sedmém dni, zatímco ukohoutků Ross 208 z 89 % ve druhém dni na 72 % v šestém dni života. Tento pokles byl následován vzestupem do 14. dne života. U kuřat s odstraněným žloutkovým vakem se bilanční stravitelnost zvyšovala od 2. do 14. dne. Nejrychlejší růst koeficientů bilanční retence N byl zaznamenán do 8. dne u kuřat Ross 208, do 10. dne u intaktních kuřat Isa Brown a do 5. dne u kuřat deutektomovaných. Procento retenovaného N z dusíku přijatého se zvyšovalo od vylíhnutí přibližně do konce 2.týdne života. S přibýva-jícímvěkem se množství v těle uloženého N připadající na 1 g přírůstku zvyšovalo. Nejvýraznější růst byl pozorován v prvých 10 dnech u intaktních kuřat Isa Brown, v prvých 8 dnech u kuřat Ross 208 a v prvých 6 dnech u deutektomovaných kuřat Is
Název v anglickém jazyce
Apparent digestibility of fat and nitrogen retention in chicks in the first days after hatching
Popis výsledku anglicky
Apparent fat digestibility and nitrogen retention were examined in broilers and laying type cockerels within the first 15 days of life. Differences between birds with and without deutectomy were studied as well. In chicks without deutectomy, there was arapid decrease in fat digestibility from Day 2 to Day 6 and from Day 3 to Day 7 in broiler and egg type hybrids, respectively. This drop was followed by an increase till Day 14. Observed changes may be connected with excretion of endogenous nutrients originating primarily from the yolk sac. In deutectomized chicks, fat digestibility increased within the period of Days 2 to 14. The utilisation of nitrogen in broilers was highly significantly (P<0.001) higher than in egg type chicks. The dependence of coefficients of apparent nitrogen retention on age of chicks could be expressed by means of parabola equations with the maximum values on Days 12 - 13. The amount of N retained in the organism per unit of weight gain increased with the incre
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník medzinárodnej vedeckej konferencie IV. dni výživy a veterinárnej dietetiky.
ISBN
80-88986-16-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—