Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití vnitrodruhové a mezidruhové hybridizace pro zvyšování obsahu bílkovin u pšenice (T. aestivum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F00%3A23301003" target="_blank" >RIV/62156489:43210/00:23301003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití vnitrodruhové a mezidruhové hybridizace pro zvyšování obsahu bílkovin u pšenice (T. aestivum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soubory hexaploidních, tetraploidních a diploidních druhů pšenice byly analyzovány v letech 1995-1997 na obsah bílkovin a ostatní hospodářsky významné vlastnosti s cílem nalézt potenciální donoty zvýšeného obsahu bílkovi pro hybridizaci s vybranými recipientními odrůdami T. aestivum L. Zatímco hexaploidní druhy měly dobré viskoelastické vlastnosti lepku, absence D-genomu u tetraploidních a diploidních druhů se projevila v průměru nižší bobtnavostí lepku a zvýšeným obsahem hrubých bílkovin. Byly vytvořeny krátkostéblé pluchaté a bezpluché formy (0,80 - 1,05 m) z křížení T. aestivum x T. dicoccoides a T. aestivum x T. spelta, které měly intermediální nebo nižší obsah bílkovin než rodiče.

  • Název v anglickém jazyce

    Using ofintraspecies and interspecie hybridisation for increasing content in wheat (Triticum aestivum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Collection of hexaploid, tetraploid and diploid species of wheat were analysed for protein content and other economically important characteristics in years 1995 1997. The aim of work was to find potential donors of elevated protein content for hybridisation with selected recipient varieties of T. aestivum. While the hexaploid species had good viscoelastic quality of gluten, absence of the D-genom in tetraploid and diploid species generally appeared in lower swelling of gluten and higher content of crude proteins. From hybridisation of T. aestivum x T. dicoccoides and T. aestivum x T. spelta short-stem forms, with or without glume (0.80 1.05 m), were derived that had intermediate or lower content of proteins than the parents.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP0960996132" target="_blank" >EP0960996132: Inkorporace zlepšených parametrů technologické a nutriční jakosti zrna do kulturních forem pšenice a tritikale s využitím vzdálené hybridizace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Význam šlechtění a semenářství v zemědělství

  • ISBN

    80-902436-5-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. r. o., Troubsko

  • Místo vydání

    Troubsko u Brna

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku