Aminokyselinové složení v tepelně sterilovaných potravinách použitých v bojových dávkách potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000468" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000468 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aminokyselinové složení v tepelně sterilovaných potravinách použitých v bojových dávkách potravin
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku byly hodnoceny 4 hotové pokrmy, 4 masové pomazánky a 2 tavené sýry z hlediska obsahu hrubých bílkovin a aminokyselinového složení. Bylo zjištěno, že hrubé bílkoviny jsou v hotových pokrmech zastoupeny 8 -- 9 %, v masových pomazánkách 10 -- 12% a v tavených sýrech asi 15 %. Index esenciálních aminokyselin se pohyboval od 59 do 75 %, nejnižší u Znojemské roštěné a nejvyšší u Studentské pochoutky. Vlivem sterilace poklesl index esenciálních aminokyselin u tavených sýrů o cca 3 procentní body na necelých 71 %. Pro výpočet byl zvolen standard bílkoviny celého vejce. Stravitelnost bílkovin se pohybovala od 76 do 87 %, nejnižší u Krůtí delikatesy a nejvyšší u Guláše s bramborem. Celkově lze říci, že hotové pokrmy dosahovaly mírně vyšší stravitelnosti ve srovnání s masovými pomazánkami. V dalším naplánovaném projektu budou sledovány změny aminokyselinového obsahu u hotových pokrmů, masových pomazánek a sterilovaných tavených sýrů během dvouletého skladování při různých teplotách.
Název v anglickém jazyce
Amino acid contents in heat sterilized food designed for combat ration
Popis výsledku anglicky
In the paper it is in summary evaluated the influence of sterilizing heat on amino acid contents of Meals Ready-to-Eat, pasties and processed cheese designed for Combat Ration of the Army of the Czech Republic. For evaluation was used: amino acid content, crude protein content, chemical scores for essential amino acids (CS) and essential amino acid index (EAAI) and digestibility of the proteins.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
PROTEINY 2004
ISBN
80-7157-779-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
104-110
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—