Změny nutričních ukazatelů mleziva koz, ovcí a krav v průběhu 72 hodin po porodu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004854" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004854 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny nutričních ukazatelů mleziva koz, ovcí a krav v průběhu 72 hodin po porodu
Popis výsledku v původním jazyce
Změny ukazatelů nutriční hodnoty kozího, ovčího a kravského mleziva v průběhu 72 hodin po porodu byly sledovány u koz plemene hnědá krátkosrstá (n = 5) a ovcí (n = 5) kříženek F111 plemene východofrízská ovce x zušlechtělá valaška (VF87ZV) na druhé a vyšší laktaci, krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Byly sledovány změny obsahu sušiny, dusíkatých látek, tuku a laktózy. Během sledování došlo k postupnému poklesu sušiny mleziva kozího z 23,83 na 16,03 %, ovčího z 29,97 na 18,78 %, kravského z 20,63 na 13,84 %, z toho u krav na 1. laktaci z 20,88 na 13,90 % a u krav na 2. a další laktaci z 20,37 do 13,78 %. Dusíkaté látky rovněž běhemsledovaného období zaznamenaly pokles a to u mleziva kozího ze 13,47 na 5,38 g/100 ml, ovčího ze17,00 na 6,54 g/100 ml a kravského ze 14,75 na 4,30 g/100 ml, z toho u krav na 1. laktaci z 15,18 na 4,54 g/100 ml a u krav na 2. a další lak
Název v anglickém jazyce
Changes of nutritional value of goats, sheep and cows colostrum within 72 hours after parturition
Popis výsledku anglicky
Změny ukazatelů nutriční hodnoty kozího, ovčího a kravského mleziva v průběhu 72 hodin po porodu byly sledovány u koz plemene hnědá krátkosrstá (n = 5) a ovcí (n = 5) kříženek F111 plemene východofrízská ovce x zušlechtělá valaška (VF87ZV) na druhé a vyšší laktaci, krav českého strakatého skotu s genetickým podílem černostrakatého nížinného skotu (n = 10), z nichž bylo 5 krav na 1. laktaci a 5 krav na 2. a vyšší laktaci. Byly sledovány změny obsahu sušiny, dusíkatých látek, tuku a laktózy. Během sledování došlo k postupnému poklesu sušiny mleziva kozího z 23,83 na 16,03 %, ovčího z 29,97 na 18,78 %, kravského z 20,63 na 13,84 %, z toho u krav na 1. laktaci z 20,88 na 13,90 % a u krav na 2. a další laktaci z 20,37 do 13,78 %. Dusíkaté látky rovněž běhemsledovaného období zaznamenaly pokles a to u mleziva kozího ze 13,47 na 5,38 g/100 ml, ovčího ze17,00 na 6,54 g/100 ml a kravského ze 14,75 na 4,30 g/100 ml, z toho u krav na 1. laktaci z 15,18 na 4,54 g/100 ml a u krav na 2. a další lak
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy zvierat. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
80-8069-529-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
39-39
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Ráčkova dolina
Datum konání akce
16. 6. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—