Variabilita genů leptinu, leptinového receptoru a mastné kyseliny vázajícího proteinu ve vztahu s kvalitou masa u prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00005835" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00005835 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variability in the leptin, leptin receptor and heart fatty acid binding protein genes in relationship with meat quality traits in pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The leptin (LEP-HinfI), leptin receptor (LEPR-HpaII) and heart fatty acid binding protein (H-FABP-HinfI) genes and their genotypes combination (LEP-HinfI *LEPR-HpaII) were tested for associations with the pH1, pH24, myoglobin content (mg/100 g), intramuscular fat content (%) and remission (%). The genotypes were determined in Large White, Landrace and Duroc breeds (n = 106, 56 and 4, respectively). The allele frequencies were: LEP-HinfI: C = 0.133 T = 0.867: LEPR-HpaII: A = 0.331 B = 0.669: H-FABP-HinfI: H = 0.745 h = 0.255. The populations of breeds were in the genetic equilibrium according to the chi2 test in the tested loci. The combinations of LEP-HinfI and LEPR-HpaII were significantly associated with the pH24 and remission. The H-FABP-HinfI locuswas significantly associated with intramuscular fat content.
Název v anglickém jazyce
Variability in the leptin, leptin receptor and heart fatty acid binding protein genes in relationship with meat quality traits in pigs
Popis výsledku anglicky
The leptin (LEP-HinfI), leptin receptor (LEPR-HpaII) and heart fatty acid binding protein (H-FABP-HinfI) genes and their genotypes combination (LEP-HinfI *LEPR-HpaII) were tested for associations with the pH1, pH24, myoglobin content (mg/100 g), intramuscular fat content (%) and remission (%). The genotypes were determined in Large White, Landrace and Duroc breeds (n = 106, 56 and 4, respectively). The allele frequencies were: LEP-HinfI: C = 0.133 T = 0.867: LEPR-HpaII: A = 0.331 B = 0.669: H-FABP-HinfI: H = 0.745 h = 0.255. The populations of breeds were in the genetic equilibrium according to the chi2 test in the tested loci. The combinations of LEP-HinfI and LEPR-HpaII were significantly associated with the pH24 and remission. The H-FABP-HinfI locuswas significantly associated with intramuscular fat content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIII
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
87-94
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—