Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah biogenních aminů v pasterovaném a sterilovaném dlouhodobě skladovaném taveném sýru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056526" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056526 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biogenic amine content in sterilised and pasteurised long-term stored processed cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Content of eight biogenic amines (tryptamine, phenylethylamine, histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) was determinated in the samples of processed cheese, either pasteurized (P) or sterilized (S) and consequently stored either 22 or 57 weeks at the temperature of 8 °C and 22 °C, respectively. Tyramine was quantitatively most important biogenic amine (1.3 -- 29.3 mg kg-1); the highest level (P<0.05) was found in P cheese stored 22 weeks after processing at 8 °C (P1). Regardless of tyramine, and with the exception of putrescine in S cheese stored 57 weeks (2.2 mg kg-1), content of no biogenic amine exceeded 2 mg kg-1 in any tested sample. Significantly higher (by five to six orders of magnitude; P<0.05) counts of total aerobic and facultative anaerobic microorganisms in P1 sample in comparison with all other samples were indicative of the cover leakage. No lactic acid bacteria were detected in any sample, counts of coliforms and total anaerobes, respective

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amine content in sterilised and pasteurised long-term stored processed cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Content of eight biogenic amines (tryptamine, phenylethylamine, histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) was determinated in the samples of processed cheese, either pasteurized (P) or sterilized (S) and consequently stored either 22 or 57 weeks at the temperature of 8 °C and 22 °C, respectively. Tyramine was quantitatively most important biogenic amine (1.3 -- 29.3 mg kg-1); the highest level (P<0.05) was found in P cheese stored 22 weeks after processing at 8 °C (P1). Regardless of tyramine, and with the exception of putrescine in S cheese stored 57 weeks (2.2 mg kg-1), content of no biogenic amine exceeded 2 mg kg-1 in any tested sample. Significantly higher (by five to six orders of magnitude; P<0.05) counts of total aerobic and facultative anaerobic microorganisms in P1 sample in comparison with all other samples were indicative of the cover leakage. No lactic acid bacteria were detected in any sample, counts of coliforms and total anaerobes, respective

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    209-216

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus