Možnosti odchovu plůdku candáta obecného (Sander lucioperca) v kontrolovaných podmínkách - krátký přehled
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00057873" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00057873 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/68081766:_____/05:00024966
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti odchovu plůdku candáta obecného (Sander lucioperca) v kontrolovaných podmínkách - krátký přehled
Popis výsledku v původním jazyce
Jsou sumarizovány možnosti odchovu larev a juvenilních jedinců candáta obecného (Sander lucioperca) v kontrolovaných podmínkách. Odchov larev candáta obecného je velice problematický, hlavními limitujícími faktory jsou: malá počáteční velikost larev (celková délka (TL) 5,0-5,5 mm a hmotnost (w) 0,3-0,5 mg), malý ústní otvor, problematické naplňování plynového měchýře a potřeba krmení živou potravou z důvodu nedostatečného stupně vývoje trávicího ústrojí. V současné době existuje mnoho literárních informací o technologii převodu rychleného candátího plůdku z přirozené potravy na suchou dietu. Některé existující metody: přímé převádění na umělou dietu, kombinace (tzv. "co-feeding") suché diety s přirozenou potravou (Chironomus spp., Tubifex spp., mletéryby) a převod s polovlhkou krmnou směsí na bázi rybího masa. Optimální teplota pro převádění a další odchov plůdku candáta obecného se pohybuje v rozmezí 22-24°C. Počáteční hustota obsádky pro převod neovlivňuje statisticky průkazně parame
Název v anglickém jazyce
The rearing possibilities of zander (Sander lucioperca) fry under controlled conditions - a short rewiew
Popis výsledku anglicky
The rearing possibilities of zander (Sander lucioperca) larvae and juveniles under controlled conditions are summarized. Rearing of zander larvae is very problematic, major limited factors are: small initial size of larvae (total length (TL) 5.0-5.5 mm and weight (w) 0.3-0.5 mg), very small mouth, problematic swimm bladder inflation and a need of feeding live feed, because the digestive system is not fully functional. Lots of literature information exists about technology of weaning of advanced zanderfry from natural diet to formulated feed. There are several methods of weaning: direct converting to formulated feed, co-feeding with natural feed (Chironomus spp., Tubifex spp., minced fish) and converting with semi-moist feeding mixture on the base offish. Optimum temperature for weaning and rearing of zander fry fluctuate in the range 22-24°C. Initial stocking density for converting does not influence statistical significant parameters of survival and growth.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4118" target="_blank" >QF4118: Rozvoj produkce ryb s využitím technických akvakultur a jejich kombinace s rybničními chovy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin VÚRH Vodňany
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
128-134
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—