Výživa zeleniny sírou.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00084095" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00084095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživa zeleniny sírou.
Popis výsledku v původním jazyce
Optimální hladina vodorozpustné síry v půdě statisticky průkazně působí na výnos celeru a špenátu a současně významně snižuje obsah nitrátů. V bulvě celeru snížení dosahuje více než 50 % a hladina nitrátů klesla z 1292 ppm pod 500 ppm při současném zvýšení obsahu cysteinu. V bulvách síra zúžila poměr N/S z 31,6 na 23 a u nati z 30,6 na 5,9. U špenátu se statisticky průkazně zvýšil výnos u všech hnojiv se sírou a současně se statisticky průkazně snížil obsah nitrátu z 2 953 ppm na 2 315 ppm. Z použitýchhnojiv měl největší vliv na výnos síran draselný a DASA a na snížený obsah nitrátu Pregips - H a DASA. U rajčat bylo statisticky průkazné zvýšení celkového výnosu plodů u Pregipsu -- H a síranu draselného. Uvedené varianty se vyznačovaly i nejvyšší raností sklizených plodů.
Název v anglickém jazyce
Sulphur Nutrition of Vegetables
Popis výsledku anglicky
The optimal level of water-soluble S in soil influences significantly the yields of celery and spinach and at the same time reduces also the content of nitrates. In celery roots, the level of nitrates decreased from 1,292 ppm to less than 500 ppm (i. e.by more than 50%). This decrease was associated with an increase in the content of cystein. In roots and tops, the application of S narrowed the N/S ratios from 31.6 to 23 and from 30.6 to 5.9, respectively. In spinach, the application of all S-fertilisers increased significantly the yield and reduced the content of nitrates from 2,953 ppm to 2,315 ppm. Of fertilisers used, the highest effect on yields was observed after the application of potassium sulphate and DASA. Pregips-H and DASA showed the mostmarked effect on the reduction of nitrate content. In tomatoes, Pregips--H and potassium sulphate increased significantly the total yield of fruit. These two variants also showed the best earliness of fruit harvest.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Agrochémia
ISSN
1335-2415
e-ISSN
—
Svazek periodika
IX (45)
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
4-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—