PROBLEMATIKA STANOVENÍ KYSELINY L-ASKORBOVÉ POMOCÍ METODY HPLC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00087495" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00087495 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PROBLEMATIKA STANOVENÍ KYSELINY L-ASKORBOVÉ POMOCÍ METODY HPLC
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselina L-askorbová neboli vitamín C patří mezi významné, ve vodě rozpustné vitamíny, mající v organismu řadu významných funkcí, s významnou antioxidační aktivitou. Její stanovení je problematické vzhledem k nestabilitě kyseliny askorbové, její snadné oxidaci na vzduchu, které podléhá již během několika minut. Titrační stanovení se obvykle provádí v kyselém prostředí např. HPO3, H2SO4 nebo CH3COOH, a zahrnuje stanovení všech redukujících látek, mezi které vitamin C patří. Takové stanovení je zatíženo poměrně velkou chybou, způsobenou jak rozkladem vitamínu C během titrace oxidací vzdušným kyslíkem, tak i stanovením sumy redukujících látek, a ne pouze samotného vitamínu C. Mezi další stanovení patří stanovení pomocí kapalinové chromatografie. Stanovenílze provést jak na běžné koloně C18 (smáčivé vodou) s pomocí pufrů v kyselém prostředí, které stabilizují vitamín C a jsou zároveň i mobilní fází, detekce je v UV oblasti při 210 nm. Dále se nabízí i použití chromatografické kolony Ostio
Název v anglickém jazyce
The determination of L-ascorbic acid by HPLC method
Popis výsledku anglicky
The determination of L-ascorbic acid by HPLC method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0571" target="_blank" >1M0571: Bioindikace a revitalizace toxických antropogeních substrátů a vodních zdrojů: využití sinic, řas, půdních bakterií a symbiotických hub</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
37-40
Název nakladatele
—
Místo vydání
Skalský Dvůr
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—