Vliv aplikací selenu na výnos a kvalitu brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110946" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00110946 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of this studywas to assess the various doses of selenium (12 and 24 kg.ha-1 soil application and 200 and 400 g.ha-1 foliar application) on potato yields, starch content in tubers and concentration of Se in tops and tubers and also in potatoproducts. The selenium application caused decraese of hectare yield obout 25-50% compared to the control variant. The lowest yields were in variants with selenium applicated to the soil. Soil application also caused decrease of starch content in potatotubers. The selenium content in tubers increased with increasing dose of applicated selenium. The highest content of selenium (3,55 mg.kg-1 Se of dry matter) in variant Se24 was about ten times higher than ibn control variant(0,3 mg.kg-1 of dry matter).Culinary treatment of potato tubers, i.e. boiling and frying, slightly reduced the content of slenium. This reduction was more marked in fried chips.
Název v anglickém jazyce
The effect of selenium applications on yields and quality of potatoes
Popis výsledku anglicky
The objective of this studywas to assess the various doses of selenium (12 and 24 kg.ha-1 soil application and 200 and 400 g.ha-1 foliar application) on potato yields, starch content in tubers and concentration of Se in tops and tubers and also in potatoproducts. The selenium application caused decraese of hectare yield obout 25-50% compared to the control variant. The lowest yields were in variants with selenium applicated to the soil. Soil application also caused decrease of starch content in potatotubers. The selenium content in tubers increased with increasing dose of applicated selenium. The highest content of selenium (3,55 mg.kg-1 Se of dry matter) in variant Se24 was about ten times higher than ibn control variant(0,3 mg.kg-1 of dry matter).Culinary treatment of potato tubers, i.e. boiling and frying, slightly reduced the content of slenium. This reduction was more marked in fried chips.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa rostlin a její perspektivy
ISBN
978-80-7375-068-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
275-278
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 6. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—