Hodnocení vlivu různého zpracování půdy na množství a rozmístění posklizňových zbytků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111522" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111522 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vlivu různého zpracování půdy na množství a rozmístění posklizňových zbytků
Popis výsledku v původním jazyce
Výzkum kořenového systému vede k lepšímu pochopení schopnosti zakořenění, hloubky a složitosti kořenových systémů v lišících se půdních vrstvách. Sledování probíhalo v rámci pokusů vedených ústavem agrosystémů a bioklimatologie na polní výzkumné bázi v Žabčicích (kukuřičná výrobní oblast 30 km jižně od Brna). Sledování bylo prováděno v letech 2004, 2005 a 2006. Byla vybrána pšenice ozimá s těmito variantami zpracování půdy -- I. orba, II. kypření, III. přímé setí. Průměrné množství posklizňových zbytků(biomasa kořenů do hloubky 0,45 m + sláma strniště) u všech sledovaných variant za rok 2004 až 2006 byl 12,28 t.ha-1. Nejvíce posklizňových zbytků se nacházelo v hloubce 1 (0 -- 0,15 m) - 6,41 t.ha-1, dále v hloubce 2 (0,15 -- 0,30 m) - 2,27 t.ha-1 a nejméně v hloubce 3 (0,30 -- 0,45 m) - 0,86 t.ha-1. Tyto rozdíly byly statisticky průkazné.
Název v anglickém jazyce
Assessment of different soil tillage on amount of postharvest residue.
Popis výsledku anglicky
Studies of the root system help in a better understanding of rooting capacity as well as the depth and complexity of root systems existing in different soil layers. This study was carried out in the field trials established at the Department of Agrosystems and Bioclimatology in the field experimental station of MUAF in Žabčice (maize-growing region) situated 30 km southward from Brno. The observation was done in 2004, 2005 and 2006. Winter wheat was grown with three different variants of soil tillage -I. Ploughing, II. Loosening; III. Direct sowing. Amounts of post-harvest residues (i.e. of root biomass to the depth of 0.45 m + stubble straw) in all variants under study were 12.28 t.ha-1. The highest amounts of post-harvest residues were found in depth 1 (0 - 0.15 m) -- 6.41 t.ha-1 followed by depth 2 (0.15 - 0.30 m) -- 2.27 t.ha-1 and the lowest amounts of residues were occurred in depth 3 (0.30 - 0.45 m) -- 0.86 t.ha-1. These results were statistically significant.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46055" target="_blank" >1G46055: Možnosti omezení dopadu sucha pomocí optimalizace pěstebních technologií u vybraných polních plodin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů
ISBN
80-86908-04-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
351-354
Název nakladatele
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Zemědělský výzkum, spol. s r.o.
Místo vydání
Troubsko
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—