Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití HPLC ke stanovení produktu exprese genu pro mikrobiální tyrosindekarboxylasu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114129" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114129 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití HPLC ke stanovení produktu exprese genu pro mikrobiální tyrosindekarboxylasu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was verification of the presence or absence of specific DNA sequences coding for tyrosine decarboxylase in starter cultures using for fermented sausages production and confirmation of the tyrosine decarboxylase gene expression usingrapid HPLC analysis of the expression product - tyramin. Genomic DNA from single microorganisms using as starter cultures for fermented sausages was extracted using fenol extraction procedure. This DNA was used as a template for PCR identification. Theset of oligonucleotide primers based on tyrosine decarboxylase gene sequence was used in PCR. Two strains with high tyrosine decarboxylase activity were detected (Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sake). The tyrosine decarboxylase gene expressionof these two strains was analyzed using optimalized rapid HPLC method which confirmed the presence of high concentrations of tyramine. These results show suitability of described PCR and HPLC method for the skríning of starter cultures fo

  • Název v anglickém jazyce

    The use of HPLC for determination of expression product of microbial tyrosine decarboxylase

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was verification of the presence or absence of specific DNA sequences coding for tyrosine decarboxylase in starter cultures using for fermented sausages production and confirmation of the tyrosine decarboxylase gene expression usingrapid HPLC analysis of the expression product - tyramin. Genomic DNA from single microorganisms using as starter cultures for fermented sausages was extracted using fenol extraction procedure. This DNA was used as a template for PCR identification. Theset of oligonucleotide primers based on tyrosine decarboxylase gene sequence was used in PCR. Two strains with high tyrosine decarboxylase activity were detected (Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sake). The tyrosine decarboxylase gene expressionof these two strains was analyzed using optimalized rapid HPLC method which confirmed the presence of high concentrations of tyramine. These results show suitability of described PCR and HPLC method for the skríning of starter cultures fo

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    101

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    907-910

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus