Využití HPLC ke stanovení produktu exprese genu pro mikrobiální tyrosindekarboxylasu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114129" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114129 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití HPLC ke stanovení produktu exprese genu pro mikrobiální tyrosindekarboxylasu
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was verification of the presence or absence of specific DNA sequences coding for tyrosine decarboxylase in starter cultures using for fermented sausages production and confirmation of the tyrosine decarboxylase gene expression usingrapid HPLC analysis of the expression product - tyramin. Genomic DNA from single microorganisms using as starter cultures for fermented sausages was extracted using fenol extraction procedure. This DNA was used as a template for PCR identification. Theset of oligonucleotide primers based on tyrosine decarboxylase gene sequence was used in PCR. Two strains with high tyrosine decarboxylase activity were detected (Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sake). The tyrosine decarboxylase gene expressionof these two strains was analyzed using optimalized rapid HPLC method which confirmed the presence of high concentrations of tyramine. These results show suitability of described PCR and HPLC method for the skríning of starter cultures fo
Název v anglickém jazyce
The use of HPLC for determination of expression product of microbial tyrosine decarboxylase
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was verification of the presence or absence of specific DNA sequences coding for tyrosine decarboxylase in starter cultures using for fermented sausages production and confirmation of the tyrosine decarboxylase gene expression usingrapid HPLC analysis of the expression product - tyramin. Genomic DNA from single microorganisms using as starter cultures for fermented sausages was extracted using fenol extraction procedure. This DNA was used as a template for PCR identification. Theset of oligonucleotide primers based on tyrosine decarboxylase gene sequence was used in PCR. Two strains with high tyrosine decarboxylase activity were detected (Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sake). The tyrosine decarboxylase gene expressionof these two strains was analyzed using optimalized rapid HPLC method which confirmed the presence of high concentrations of tyramine. These results show suitability of described PCR and HPLC method for the skríning of starter cultures fo
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
907-910
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—