Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114772" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114772 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem výzkumu v projektu VC -- Vliv složení mezizrnného plynu na výtěžnost a kvalitu sladu je zjistit vztahy a koncentrace mezi jednotlivými složkami plynu na kvalitu sladu, která je charakterizována : obsahem vody během máčení ječmene, výtěžností sladování a ztrátami v koříncích a prodýcháním sušiny, obsahem beta- glukanů ve sladu, modifikací a homogenitou sladu a aktivitou alfa- amylázy. V přesných laboratorních pokusech se potvrdil: 1. vliv odrůdy na: příjem vody během máčení, výtěžnost sladovánía ztráty prodýcháním, na aktivitu alfa - amalázy a homogenitu sladu 2. vliv technologie máčení na: příjem vody během máčení, na ztrátu v koříncích, obsah beta-glukanů, modifikaci a homogenitu sladu 3. vliv sorbentů mezizrnného plynu na: výtěžnost sladování a ztráty prodýcháním, aktivitu alfa - amylázy, obsah beta - glukanů ve sladu, modifikaci a homogenitu sladu

  • Název v anglickém jazyce

    Composition of gas present in a layer of germinating kernels of spring barley and its effect on malt quality

  • Popis výsledku anglicky

    The variance analysis did not demonstrate any differences between both varieties. However, a highly significant difference was demonstrated between technologies of soaking: soaking of well ripened barley grains for a long period resulted in a deeper hydratation and a quicker activation of beta-glucanase. Effects of sorbents were statistically significant because the CO2-free environment showed a positive effect on the malt quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    308-309

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus