Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114772" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114772 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem výzkumu v projektu VC -- Vliv složení mezizrnného plynu na výtěžnost a kvalitu sladu je zjistit vztahy a koncentrace mezi jednotlivými složkami plynu na kvalitu sladu, která je charakterizována : obsahem vody během máčení ječmene, výtěžností sladování a ztrátami v koříncích a prodýcháním sušiny, obsahem beta- glukanů ve sladu, modifikací a homogenitou sladu a aktivitou alfa- amylázy. V přesných laboratorních pokusech se potvrdil: 1. vliv odrůdy na: příjem vody během máčení, výtěžnost sladovánía ztráty prodýcháním, na aktivitu alfa - amalázy a homogenitu sladu 2. vliv technologie máčení na: příjem vody během máčení, na ztrátu v koříncích, obsah beta-glukanů, modifikaci a homogenitu sladu 3. vliv sorbentů mezizrnného plynu na: výtěžnost sladování a ztráty prodýcháním, aktivitu alfa - amylázy, obsah beta - glukanů ve sladu, modifikaci a homogenitu sladu
Název v anglickém jazyce
Composition of gas present in a layer of germinating kernels of spring barley and its effect on malt quality
Popis výsledku anglicky
The variance analysis did not demonstrate any differences between both varieties. However, a highly significant difference was demonstrated between technologies of soaking: soaking of well ripened barley grains for a long period resulted in a deeper hydratation and a quicker activation of beta-glucanase. Effects of sorbents were statistically significant because the CO2-free environment showed a positive effect on the malt quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
308-309
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—