Deformační a lomové chování tmavé čokolády
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124913" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124913 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Deformation and fracture properties of dark chocolate
Popis výsledku v původním jazyce
Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. Thestrain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code.
Název v anglickém jazyce
Deformation and fracture properties of dark chocolate
Popis výsledku anglicky
Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. Thestrain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JL - Únava materiálu a lomová mechanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LVI
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—