Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Deformační a lomové chování tmavé čokolády

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124913" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124913 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Deformation and fracture properties of dark chocolate

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. Thestrain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code.

  • Název v anglickém jazyce

    Deformation and fracture properties of dark chocolate

  • Popis výsledku anglicky

    Series of mechanical tests (uniaxial compression test, Brasil test, plate bending test) with cylidrical specimens made from dark chocolate have been performed. The stress-strain dependence has been ploted and modeled using data from compression test. Thestrain behaviour of the chocolate was found to be far from the linear elastic strain. The linear elasticity is limited for the very small strains. The Brasil test led to the development of the tensile stress in the specimen and its cracking. The dependence of the tensile stress on the strain rate has been confirmed. Also the linearity of the force vs. displacement data received during plate bending test has been limited to the very small value of the displacemnt. Impact behaviour of the chocolate has been also evaluated. Falling of the specimen from defined hight led to its fracture. This experiment has been simulated using LS DYNA 3D finite element code.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JL - Únava materiálu a lomová mechanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LVI

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus