Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pentosany ve vztahu k jakosti žita

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00136472" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00136472 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pentosany ve vztahu k jakosti žita

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly hodnoceny obsahy pentosanů žita ve vztahu k obsahu bílkovin, číslu poklesu, maltóze a amylografickému hodnocení u dvou odrůd populace (Daňkovské nové, Selgo) a jedné hybridní odrůdy žita (Picasso), pěstovaných na třech různých lokalitách v letech 2003--2005. Obsahy pentosanů se pohybovaly v rozmezí 6,60--9,21 %. Výsledky ovlivnily půdní podmínky a průběh povětrnosti mající vliv zejména na obsah bílkovin. Podle korelační analýzy byla vysoce významná pozitivní korelace obsahu pentosanů k číslu poklesu (r = 0,523, P < 0,01) a pozitivní nevýznamná k maltóze (r = 0,293), negativní nevýznamná korelace k obsahu bílkovin v zrně (r = --0,070) a amylografickému maximu (r = --0,072). U čísla poklesu a amylografického maxima byl zjištěn zřetelný rozdíl mezi odrůdami populace (Daňkovské nové a Selgo) a hybridní odrůdou (Picasso).

  • Název v anglickém jazyce

    Pentosans relate to rye quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this contribution is the evaluation rye pentosans in the relation to protein content, Falling number, content of maltose and amylograph values.. Population and hybrid varieties of rye were grown during 2003--2005. Trials were situated in threedifferent locations of the Czech Republic -- Hradec nad Svitavou, Krásné údolí and Staňkov. Content of pentosans varied between 6.60--9.21 %. The results were affected by soil and weather conditions which have influence on protein content. Between the pentosans content and the Falling number a high positive correlation (r = 0.523, P < 0.01) was found and nonsignificant negative correlations with protein content (r = --0.070) and amylograph maximum (r = --0.072). Remarkable difference in the Falling number and amylograph maximum between population varieties (Daňkovské nové a Selgo) and hybrid variety (Picasso) were found.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LVI

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus