Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační účinek založený na působení selenu při produkci karotenoidů kvasničnou biomasou.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00137074" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00137074 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/08:PU78919

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Enhanced antioxidant formula based on a selenium-supplemented carotenoid-producing yeast biomass

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carotenoid-producing yeast species such as Rhodotorula glutinis and Sporobolomyces roseus efficiently accumulated selenium from the growth medium. It was observed that incorporation of selenium into yeast cells during the growth inhibited production of P-carotenoid and other carotenoid precursors (torularhodin and torulene). The yeasts with high content of the carotenoid pigments and selenium may be used for the preparation of a new type of antioxidant formula that could be directly applied for varioushuman and animal diets. We have demonstrated that such a formula can only be produced by separate processes of the cultivation of red yeasts and a subsequent sorption of selenium into the cells.

  • Název v anglickém jazyce

    Enhanced antioxidant formula based on a selenium-supplemented carotenoid-producing yeast biomass

  • Popis výsledku anglicky

    Carotenoid-producing yeast species such as Rhodotorula glutinis and Sporobolomyces roseus efficiently accumulated selenium from the growth medium. It was observed that incorporation of selenium into yeast cells during the growth inhibited production of P-carotenoid and other carotenoid precursors (torularhodin and torulene). The yeasts with high content of the carotenoid pigments and selenium may be used for the preparation of a new type of antioxidant formula that could be directly applied for varioushuman and animal diets. We have demonstrated that such a formula can only be produced by separate processes of the cultivation of red yeasts and a subsequent sorption of selenium into the cells.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemistry & biodiversity

  • ISSN

    1612-1872

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus