Nutriční hodnota, obsah vitaminů a minerálních látekv produktech pro redukční vyživu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00138297" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00138297 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota, obsah vitaminů a minerálních látekv produktech pro redukční vyživu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo srovnání doporučeného denního příjmu energie, sacharidů, bílkovin, tuků, minerálních látek a vitaminů s průměrným obsahem těchto složek ve výrobcích společnosti Diet Plus určených pro redukční dietu. Ke stanovení průměrného denníhopříjmu jednotlivých živin byl použit soubor výrobků určených pro 1 týden redukční diety. Porovnáním obsahu živin v souboru výrobků s výživovým doporučením WHO bylo zjištěno, že dieta vyhovuje zásadám racionální stravy. Obsah vlákniny v souboru výrobků odpovídá doporučenému dennímu příjmu vlákniny (30--35g/den) a trojpoměr živin, tedy obsah sacharidů, bílkovin a tuků, odpovídám zásadám redukční výživy. Obsahem minerálních látek a vitaminů dieta nevyhovuje doporučeným denním dávkám. Je zjevné, že je třebauvedenou dietu obohatit dostatečným příjmem ovoce a zeleniny (každý den nejméně 400 g), případně doplnit vhodnými doplňky stravy.
Název v anglickém jazyce
Nutritive value and content of vitamins and minerals in products of reducing diet
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was comparison of recommended energy daily intake, recommended daily intake of sugars, proteins, lipids, minerals and vitamins with an average content of these nutrients in Diet plus products for weight reducing. One week reductionpacket was used for determination of average concentration of each nutrient in a diet. As compared to WHO nutrition recommendations it was determined that this diet followed these recommendations. The content of dietary fibre follows the WHO nutrition recommendation (30--35 g/day), as well as the amounts of sugars, proteins and lipids and their percentage proportion. Concentrations of vitamins and minerals were to low to cover recommeded daily allowances. This diet have to be supplemented with enough offruit and vegetable (minimum of 400 g/ day), eventually vitamins and minerals supplements can be added.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—