Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00138504" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00138504 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce bakterií rodu Enterococcus se schopností tvorby biogenních aminů ve fermentovaných salámech
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit u fermentovaných trvanlivých masných výrobků vliv výrobce (K a R) a průměru výrobku ( 7 cm a 4,5 cm) na růst bakterií rodu Enterococcus s předpokládanou schopností tvořit biogenní aminy tyramin a histamin. Schopnost tvořit biogenní aminy byla ověřena pomocí detekce DNA sekvencí kódujících tvorbu tyrosin- a histidindekarboxylázy, tedy enzymů katalyzujících tvorbu tyraminu a histaminu. K identifikaci producentů tyraminu a histaminu byl použit EN-COCCUStest (PLIVA-Lachema Diagnostika, ČR) a polymerázová řetězová reakce (PCR). Všechny testované izoláty patřily do druhu E. faecium. U všech analyzovaných izolátů byla potvrzena přítomnost genu pro tyrosindekarboxylázu. Přítomnost genu pro histidindekarboxylázu byla prokázána u většinyanalyzovaných kmenů. Počty enterokoků v jednotlivých výrobcích na konci zrání (28. den) se od sebe průkazně nelišily (P 0,05). 70. den byly počty enterokoků ve vzorcích výrobce (K) širšího průměru ( 7 cm) průkazně vyšší (P 0,05) než ve vš
Název v anglickém jazyce
Detection of bacteria of Enterococci genera with ability to create biogenic amines in fermented salamis.
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to evaluate the influence of the producer (K, R) and diameter ( 7 cm a 4,5 cm) of the product on the growth of bakteria of the genus Enterococcus with supposed ability to produce tyramine and histamine in dry fermented sausages. The producers of tyramine and histamine were identified by EN-COCCUS test and genus and species specific polymerase chain reaction. All tested bacterial strains belonged to the species E. faecium. The presence of the gene for tyrosine decarboxylase was confirmed in all cases using PCR. The presence of the gene for histidine decarboxylase was confirmed in most of the analysed strains. The numbers of the enterococci in individual products at the end of the fermentation (28th day) did not differ significantly from each other (P 0.05). At the 70th day, the numbers of the enterococci in the samples of the producer (K) with bigger diameter ( 7 cm) were significantly higher (P 0.05) than in all the other samples (K 4,5 cm , R 4,5 cm, R 7 cm).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—