Ftaláty v potravinovém řetězci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00140728" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00140728 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ftaláty v potravinovém řetězci
Popis výsledku v původním jazyce
Estery kyseliny ftalové (PAE) představuji závažnou skupinu kontaminujících cizorodých látek, jejichž toxikologické účinky a hygienická významnost jsou v posledních letech intenzivně zkoumány. Vzhledem ke svým výborným plastifikačním a adhezním vlastnostem nacházejí rozsáhlé využití ve všech oblastech lidské činnosti. PAE jsou velkým rizikem pro lidský organismus. Při dlouhodobé expozici byly prokázány jejich nežádoucí účinky na živý organismus. Expozice běžné populace může nastat cestou inhalační, perorální i kožní resorpcí a dokonce i v prenatálním vývoji. Vzhledem k lipofilnímu charakteru přecházejí ftaláty především do potravin obsahujících tuk. Byla prokázána i migrace ftalátů z obalových materiálů.
Název v anglickém jazyce
Phthalates in the food chain
Popis výsledku anglicky
Phthalic acid esters (PAEs) are ubiquitous and their source is human activity. Phthalates and other polar polymers have been long used as softening agents in the production of polyvinyl chloride (PVC) to reach their flexibility. Owing to their excellentplastification and adhesion traits, phthalates are extensively used also for medical equipment, packaging materials and in other spheres of chemical industry. Since phthalates are not firmly bound in polymers, they can diffuse in the environment and become a potential source of the food chain contamination (KRAUSKOPF, 2003). Phthalates are animal carcinogens and may cause death or tissue deformities. They may compromise liver functions and cause reproduction toxicity at laboratory animals (LATINI, 2005). Dialkyl or alkyl/aryl esters of 1,2-benzendicarboxylic acid are produced by the chemical industry to be used in plastics. Phthalates cause environmental contamination. The most common phthalate in the environment is di-2-ethylhexyl phth
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
XIII
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—