Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ftaláty v potravinovém řetězci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00140728" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00140728 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ftaláty v potravinovém řetězci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Estery kyseliny ftalové (PAE) představuji závažnou skupinu kontaminujících cizorodých látek, jejichž toxikologické účinky a hygienická významnost jsou v posledních letech intenzivně zkoumány. Vzhledem ke svým výborným plastifikačním a adhezním vlastnostem nacházejí rozsáhlé využití ve všech oblastech lidské činnosti. PAE jsou velkým rizikem pro lidský organismus. Při dlouhodobé expozici byly prokázány jejich nežádoucí účinky na živý organismus. Expozice běžné populace může nastat cestou inhalační, perorální i kožní resorpcí a dokonce i v prenatálním vývoji. Vzhledem k lipofilnímu charakteru přecházejí ftaláty především do potravin obsahujících tuk. Byla prokázána i migrace ftalátů z obalových materiálů.

  • Název v anglickém jazyce

    Phthalates in the food chain

  • Popis výsledku anglicky

    Phthalic acid esters (PAEs) are ubiquitous and their source is human activity. Phthalates and other polar polymers have been long used as softening agents in the production of polyvinyl chloride (PVC) to reach their flexibility. Owing to their excellentplastification and adhesion traits, phthalates are extensively used also for medical equipment, packaging materials and in other spheres of chemical industry. Since phthalates are not firmly bound in polymers, they can diffuse in the environment and become a potential source of the food chain contamination (KRAUSKOPF, 2003). Phthalates are animal carcinogens and may cause death or tissue deformities. They may compromise liver functions and cause reproduction toxicity at laboratory animals (LATINI, 2005). Dialkyl or alkyl/aryl esters of 1,2-benzendicarboxylic acid are produced by the chemical industry to be used in plastics. Phthalates cause environmental contamination. The most common phthalate in the environment is di-2-ethylhexyl phth

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    XIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus