Porovnání efektů vybraných mikroklimatických parametrů na mléčnou užitkovost ustájených dojnic.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143791" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00143791 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání efektů vybraných mikroklimatických parametrů na mléčnou užitkovost ustájených dojnic.
Popis výsledku v původním jazyce
S cílem porovnat efekty vybraných mikroklimatických parametrů na mléčnou užitkovost dojnic byl od 23.3. do 21.7. 2009 proveden pokus na vysokoprodukčních dojnicích holštýnského plemene skotu. Dojnice byly krmeny shodnou krmnou dávkou a ustájeny ve stejnésekci ve volné boxové stelivové stáji na ŠZP v Žabčicích. Průměrně bylo sledováno vždy 60 kusů dojnic Produkce mléka byla hodnocena na základě denní užitkovosti jednotlivých dojnic při dojení 2 x denně a v průměru za celé pokusné sledování činila 34,9 kg. Měření mikroklimatických veličin probíhalo v týdenních intervalech po celou dobu sledování (18 týdnů) vždy v 10 hodin SELČ. Vybrané mikroklimatické veličina zahrnovaly teplotu (oC), relativní vlhkost (%), ochlazovací hodnotu prostředí (W/m2) a teplotně vlhkostní index (THI). Na základě koeficientů korelace (r) byl nejvýraznější efekt na produkci mléka zjištěn u THI (-0,648), poněkud nižší u teploty (-0,596) a ochlazovací hodnoty (-0,507), nejnižší pak u relativní vlhkosti (-0,271).
Název v anglickém jazyce
Comparison of effects of chosen micro-climate parameters on milk efficiency stabled dairy cows.
Popis výsledku anglicky
The objective of the present study was to compare of effects of chosen micro-climate parameters on milk efficiency of holstein cows. Investigations were carried out from 23 March to 21 July 2009 at the School Farm in Žabčice. The average number 60 dairycows were fed with the same feeding ration and they were kept in the same stable section. Milk production was in average 34.9 kg an was evaluated from daily milk yield twice a day. Micro-climate measurements was realized in week intervals for whole period (18 weeks) at 10:00 AM (CEST). It has been monitored following micro-climate parameters: temperature (degree Celsius), relative humidity (%), cooling magnitude (kata temperature) and THI. We've found that the strongest effect on milk efficiency on account of the correlation coefficient had THI (-0.648). Lower effect had temperature (-0.596) and cooling magnitude (-0.507), and lowest relative humidity (-0.271).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta fytotechnica et zootechnica, mimoriadné číslo
ISSN
1335-258X
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
Mim. číslo
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—