Kontrola užitkovosti v systémech robotizovaného dojení krav
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00153946" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00153946 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/09:#0000303
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontrola užitkovosti v systémech robotizovaného dojení krav
Popis výsledku v původním jazyce
S cílem kvantifikace vzájemných vztahů mezi mléčnými ukazateli dílčích výdojků (získaných od 0 do 6, nebo od 6 do 12, nebo od 12 do 18, anebo od 18 do 24 hodin) a celkového nádoje bylo analyzováno 724 vzorků mléka od 189 kusů robotizovaně (AMS) dojenýchholštýnských krav. V akreditované mléčné laboratoři (EN ISO 17025) v Brně -- Tuřanech byly vzorky analyzovány na obsah tuku (T; g.100g-1), bílkovin (B; g.100g-1), laktózy (L; monohydrate laktózy; g.100g-1) a počet somatických buněk (PSB; 103.ml-1). Průměrné hodnoty mléčných ukazatelů v celkovém nádoji byly následující: T = 3,61 g.100g-1, B = 3,35 g.100g-1, L = 4,93 g.100g-1, PSB = 317.103 ml-1 a log PSB = 1,910, při celkovém nádoji 32.06 kg.ks-1.den-1. Koeficienty korelace (r) mezi mléčnými ukazateli (T, B, L, PSB, log PSB a množství mléka) dílčích výdojků a celkového nádoje se pohybovaly od minima r = 0,468 (mezi celkovým nádojem a dílčím výdojkem získaným od 12 do 18 hodin) do maxima r = 0,986 (mezi obsahem B v celkovém nádoji a dílčí
Název v anglickém jazyce
Milk recording of dairy cows milked using the automatic milking system
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to quantify the correlations between milk indicators of partial milk yields (obtained from 0 to 6, or from 6 to 12, or from 12 to 18, or from 18 to 24 hours), and whole milk output; we analysed 724 milk samples taken from 189 Holstein dairy cows milked using the automatic milking system (AMS). In the accredited (EN ISO 17025) milk laboratory in Brno--Tuřany the samples were analysed for the content of fat (T; g.100g-1), crude protein (B; g.100g-1), lactose (L; lactose monohydrate; g.100g-1) and somatic cell count (SCC; 103.ml-1). The average values in the whole milk output were as follows: T = 3.61 g.100g-1, B = 3.35 g.100g-1, L = 4.93 g.100g-1, PSB = 317.103 ml-1 and log SCC = 1.910, at a whole milk output of 32.06 kg.day1 ofmilk. The coefficients of correlation (r) between the milk indicators (T, B, L, PSB, log PSB and milk production) of partial milk yields and whole milk output ranged from the minimum r = 0.468 (between the whole milk output and from 12 t
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
188/LI
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—