Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití GMO pro snížení zátěže potravinových surovin pesticidy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00153944" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00153944 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití GMO pro snížení zátěže potravinových surovin pesticidy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moderní konvenční zemědělství vyžaduje poměrně náročné vstupy v podobě pesticidů. Jejich masivní používání však zvyšuje náklady a rezidua mohou kontaminovat finální zemědělské suroviny. Alternatvním způsobem hospodaření může být biologická ochrana rostlin, která však může při invazivním napadení chorobami či škůdci málo účinná, nebo šlechtění zemědělských plodin s tolerancí či rezistencí vůči patogenům. Tato cesta je však časově náročná a ne vždy technicky schůdná. Jednou z dalších možností je použití transgenních plodin. V současnosti jsou využívány zemědělské plodiny rezistentní vůči hmyzím škůdcům, ale intenzivně je pracováno na tvorbě geneticky modifikovaných plodin rezistentních vůči virózám, které snižují zátěž především použitím inekticidních přípravků vůči hmyzím přenašečům viróz.

  • Název v anglickém jazyce

    USE OF GMO FOR LOWERING THE PESTICIDE CONTAMINATION OF RAW MATERIALS AND FOODSTUFFS

  • Popis výsledku anglicky

    Pests and diseases of crop plants can be a serious economical problem. There are several approaches to control them, the most common of them being the application of pesticides which in turn causes potential contamination of food products. To avoid thisrisk breeding for resistance could be used, but the process is lengthy and sometimes the resistance sources are not available. This study presents the results of testing of an alternative approach -- the use of genetic modification to achieve the induction of resistance to viral diseases and insect pests. Gene constructs were prepared and pea plants were transformed by cloning fragments of the coat protein (cp) gene sequences to induce posttranscriptional gene silencing (PTGS), those appeared to be resistant to Pea Enation Mosaic Virus and Pea Seed-born Mosaic Virus. Furthermore, studies are in progress for developing transgenic plants expressing the GmSPI2 (Galleria mellonella silk protease inhibitor) to induce resistance against insec

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Funkční genomika a proteomika ve šlechtění rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    supplement

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus