Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of the hen's eggshell micromechanical properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00155031" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00155031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of the hen's eggshell micromechanical properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    One of the key engineering properties of eggshell material is the Young's modulus E. Its knowledge enables e.g. the evaluation of the eggshell strength, which is important parameter of the egg quality. There are many techniques for evaluation of the mainelastic properties. Generally, they include static loading and different kinds of dynamic loading. However, these techniques cover a bulk material and do not describe the local mechanical properties. A very promising procedure useable for this task seems to be a nanoindentation. The method is based on the direct measurement of the load-displacement relationship. The depth of penetration starts from the nanometer scale. Presented work describes the basic principles and preliminary results of indentationmeasurements. It was concluded that nanoindentation, as a novel testing method used for determining of eggshell micromechanical properties, offers a precise tool for describing material characteristics on eggshell micro-scale and thus of

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the hen's eggshell micromechanical properties

  • Popis výsledku anglicky

    One of the key engineering properties of eggshell material is the Young's modulus E. Its knowledge enables e.g. the evaluation of the eggshell strength, which is important parameter of the egg quality. There are many techniques for evaluation of the mainelastic properties. Generally, they include static loading and different kinds of dynamic loading. However, these techniques cover a bulk material and do not describe the local mechanical properties. A very promising procedure useable for this task seems to be a nanoindentation. The method is based on the direct measurement of the load-displacement relationship. The depth of penetration starts from the nanometer scale. Presented work describes the basic principles and preliminary results of indentationmeasurements. It was concluded that nanoindentation, as a novel testing method used for determining of eggshell micromechanical properties, offers a precise tool for describing material characteristics on eggshell micro-scale and thus of

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-384-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Poire s.r.o., Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    3. 3. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku