Determination of the hen's eggshell micromechanical properties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00155031" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00155031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of the hen's eggshell micromechanical properties
Popis výsledku v původním jazyce
One of the key engineering properties of eggshell material is the Young's modulus E. Its knowledge enables e.g. the evaluation of the eggshell strength, which is important parameter of the egg quality. There are many techniques for evaluation of the mainelastic properties. Generally, they include static loading and different kinds of dynamic loading. However, these techniques cover a bulk material and do not describe the local mechanical properties. A very promising procedure useable for this task seems to be a nanoindentation. The method is based on the direct measurement of the load-displacement relationship. The depth of penetration starts from the nanometer scale. Presented work describes the basic principles and preliminary results of indentationmeasurements. It was concluded that nanoindentation, as a novel testing method used for determining of eggshell micromechanical properties, offers a precise tool for describing material characteristics on eggshell micro-scale and thus of
Název v anglickém jazyce
Determination of the hen's eggshell micromechanical properties
Popis výsledku anglicky
One of the key engineering properties of eggshell material is the Young's modulus E. Its knowledge enables e.g. the evaluation of the eggshell strength, which is important parameter of the egg quality. There are many techniques for evaluation of the mainelastic properties. Generally, they include static loading and different kinds of dynamic loading. However, these techniques cover a bulk material and do not describe the local mechanical properties. A very promising procedure useable for this task seems to be a nanoindentation. The method is based on the direct measurement of the load-displacement relationship. The depth of penetration starts from the nanometer scale. Presented work describes the basic principles and preliminary results of indentationmeasurements. It was concluded that nanoindentation, as a novel testing method used for determining of eggshell micromechanical properties, offers a precise tool for describing material characteristics on eggshell micro-scale and thus of
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-384-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—