Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Migrace ftalátů z plastové nádže do rostlinných olejů jako součástí krmných směsí používáných k výkrmu kuřecích brojlerů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00155960" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00155960 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Migrace ftalátů z plastové nádže do rostlinných olejů jako součástí krmných směsí používáných k výkrmu kuřecích brojlerů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V modelovém pokusu s drůbeží byl sledován vliv rozdílných hladin ftalátů v krmivu na jejich distribuci a kumulaci v orgánech a tkáních kuřat. Pro sledování distribuce a kumulace PAE v živočišných tkáních byly použity vzorky svaloviny, mesenteriálního tuku, kůže a jater z brojlerových kuřat ROSS 308. Kuřata byla rozdělena do 4 skupin (v každé skupině n = 50 kuřat). Všechna kuřata byla krmena komerčně vyrobenými kompletními krmnými směsmi (KKS) pro brojlerová kuřata (BR1; BR2 a BR3), podle stáří kuřat. Dopokusných KKS byl přidáván rostlinný (RV) olej s nízkým (skupina kuřat N), nebo vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat V), nebo živočišný tuk s vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat Ž). Do žádné KKS kontrolní skupiny K, ani do žádné KKS BR 1 nebyl přidán žádný rostlinný olej, ani živočišný tuk. Výkrm probíhal do 42 dne. DBP i DEHP byly nalezeny ve všech tkáních kuřat u všech skupin. Obsah DBP ve svalovině se pohyboval v rozmezí od 0,03 do 0,55 mg.kg-1, v tuku od 0,20 do 2,56 mg.kg-1, v

  • Název v anglickém jazyce

    MIGRATION OF PHTHALATES FROM PLASTIC TANK TO VEGETABLE OIL AS A PART OF FEEDING MIXTURES USED FOR CHICKEN BROILERS FATTENING

  • Popis výsledku anglicky

    The concentrations of phthalic acid esters (PAEs) as di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) were measured in samples of rapeseed oil, which was used as a feed. First samples were collected during the production process and secondafter the storage in plastic tank (21 days). The results of measurements are that there is 2,93-10,10 mg PAEs.kg-1 in the oil before storage and 22,73-61,55 mg PAEs.kg-1 after storage. For the monitoring of distribution and accumulation of PAEs in animal tissues and organs (muscles, adipose tissue, skin and liver) there were used broiler chicks ROSS 308. The chicks were divided into 4 groups (50 chicks each). All the chicks were fed by commercial diets (complete feed, KKS) for broiler chicks (starter -- BR1; grower -- BR2 and finisher -- BR3). The experimental diets were supplemented with vegetable oil (RO) with low (group N) or high (group V) phthalate content, or animal fat with high phthalate content (group Z). Neither the control d

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo - Food Science (tištěná verze)

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus