Migrace ftalátů z plastové nádže do rostlinných olejů jako součástí krmných směsí používáných k výkrmu kuřecích brojlerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00155960" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00155960 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Migrace ftalátů z plastové nádže do rostlinných olejů jako součástí krmných směsí používáných k výkrmu kuřecích brojlerů
Popis výsledku v původním jazyce
V modelovém pokusu s drůbeží byl sledován vliv rozdílných hladin ftalátů v krmivu na jejich distribuci a kumulaci v orgánech a tkáních kuřat. Pro sledování distribuce a kumulace PAE v živočišných tkáních byly použity vzorky svaloviny, mesenteriálního tuku, kůže a jater z brojlerových kuřat ROSS 308. Kuřata byla rozdělena do 4 skupin (v každé skupině n = 50 kuřat). Všechna kuřata byla krmena komerčně vyrobenými kompletními krmnými směsmi (KKS) pro brojlerová kuřata (BR1; BR2 a BR3), podle stáří kuřat. Dopokusných KKS byl přidáván rostlinný (RV) olej s nízkým (skupina kuřat N), nebo vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat V), nebo živočišný tuk s vysokým obsahem ftalátů (skupina kuřat Ž). Do žádné KKS kontrolní skupiny K, ani do žádné KKS BR 1 nebyl přidán žádný rostlinný olej, ani živočišný tuk. Výkrm probíhal do 42 dne. DBP i DEHP byly nalezeny ve všech tkáních kuřat u všech skupin. Obsah DBP ve svalovině se pohyboval v rozmezí od 0,03 do 0,55 mg.kg-1, v tuku od 0,20 do 2,56 mg.kg-1, v
Název v anglickém jazyce
MIGRATION OF PHTHALATES FROM PLASTIC TANK TO VEGETABLE OIL AS A PART OF FEEDING MIXTURES USED FOR CHICKEN BROILERS FATTENING
Popis výsledku anglicky
The concentrations of phthalic acid esters (PAEs) as di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) were measured in samples of rapeseed oil, which was used as a feed. First samples were collected during the production process and secondafter the storage in plastic tank (21 days). The results of measurements are that there is 2,93-10,10 mg PAEs.kg-1 in the oil before storage and 22,73-61,55 mg PAEs.kg-1 after storage. For the monitoring of distribution and accumulation of PAEs in animal tissues and organs (muscles, adipose tissue, skin and liver) there were used broiler chicks ROSS 308. The chicks were divided into 4 groups (50 chicks each). All the chicks were fed by commercial diets (complete feed, KKS) for broiler chicks (starter -- BR1; grower -- BR2 and finisher -- BR3). The experimental diets were supplemented with vegetable oil (RO) with low (group N) or high (group V) phthalate content, or animal fat with high phthalate content (group Z). Neither the control d
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo - Food Science (tištěná verze)
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—