Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164982" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164982 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo zhodnotit vlivy ovlivňující hodnoty stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny. Pokus probíhal na 2 různých stanovištích, na kterých byly pěstovány 3 kukuřičné hybridy s různým číslem FAO (230, 260, 280). Při silážování byla hmota každého hybridu a stanoviště buďto bez ošetření (kontrola), nebo byla hmota ošetřena bakteriálním inokulantem (15g/t hmoty), nebo chemickým aditivem (2l/t hmoty). Po 80 dnech fermentace byly odebrány vzorky jednotlivých siláží a analyzovány na sušinu, chemické složení a fermentační proces. Dále byly vzorky kukuřičných siláží podrobeny analýze na degradovatelnost škrobu a stravitelnost neutrálně detergentní vlákniny. Při stanovení degradovatelnosti škrobu a stravitelnosti NDV bylo použito metody "in sacco". Navzdory výsledkům několika vědeckých prací, kde byl potvrzen vliv hybridu na stravitelnost NDV, nebyl v našem pokusu vliv hybridu na stravitelnost NDV nalezen. V současné době však probíhá šlechtění nových odrůd a hybridů, které se vyz
Název v anglickém jazyce
The influence of hybrid, locality and silage preparation on the neutral detergent fiber digestibility.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate the influence of used silage preparations, localities and hybrids on values of the neutral detergent fiber (NDF) digestibility. The part of this study was to review the influence of maize silage starch and its qualityon the NDF value. In the experiment was given the fresh matter of three hybrids from 2 different localities. At the ensile was the matter treated by biological and chemical preparation. It was made parallel the control silage (i. e. without silage preparation). The high significant differences (p<0,01) in the NDF contents were detected at the level of different localities. The NDF digestibility was high significantly (p<0,01) different between the localities. The used hybrid neither the silage preparation did not influence significantly the NDF digestibility values. It ensued further from the results the high correlation (r=0,92) between the content of starch and NDF digestibility. At the increasing content of starch decreases the NDF
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
313-319
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 11. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341786800042