Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00164982" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00164982 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo zhodnotit vlivy ovlivňující hodnoty stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny. Pokus probíhal na 2 různých stanovištích, na kterých byly pěstovány 3 kukuřičné hybridy s různým číslem FAO (230, 260, 280). Při silážování byla hmota každého hybridu a stanoviště buďto bez ošetření (kontrola), nebo byla hmota ošetřena bakteriálním inokulantem (15g/t hmoty), nebo chemickým aditivem (2l/t hmoty). Po 80 dnech fermentace byly odebrány vzorky jednotlivých siláží a analyzovány na sušinu, chemické složení a fermentační proces. Dále byly vzorky kukuřičných siláží podrobeny analýze na degradovatelnost škrobu a stravitelnost neutrálně detergentní vlákniny. Při stanovení degradovatelnosti škrobu a stravitelnosti NDV bylo použito metody "in sacco". Navzdory výsledkům několika vědeckých prací, kde byl potvrzen vliv hybridu na stravitelnost NDV, nebyl v našem pokusu vliv hybridu na stravitelnost NDV nalezen. V současné době však probíhá šlechtění nových odrůd a hybridů, které se vyz

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of hybrid, locality and silage preparation on the neutral detergent fiber digestibility.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to evaluate the influence of used silage preparations, localities and hybrids on values of the neutral detergent fiber (NDF) digestibility. The part of this study was to review the influence of maize silage starch and its qualityon the NDF value. In the experiment was given the fresh matter of three hybrids from 2 different localities. At the ensile was the matter treated by biological and chemical preparation. It was made parallel the control silage (i. e. without silage preparation). The high significant differences (p<0,01) in the NDF contents were detected at the level of different localities. The NDF digestibility was high significantly (p<0,01) different between the localities. The used hybrid neither the silage preparation did not influence significantly the NDF digestibility values. It ensued further from the results the high correlation (r=0,92) between the content of starch and NDF digestibility. At the increasing content of starch decreases the NDF

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-453-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    313-319

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 11. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    341786800042