Ekonomicky efektivní alternativy sóji ve výživě brojlerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00234885" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00234885 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2010/mendelnet_2010_fulltext.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ekonomicky efektivní alternativy sóji ve výživě brojlerů
Popis výsledku v původním jazyce
Postavení dusíkatých látek (NL) ve výživě drůbeže je významné jak z pohledu výživářského tak z ekonomického. Drůbež potřebuje NL v množství, které zabezpečuje dostatek esenciálních aminokyselin a také dostatek aminokyselin poloesenciálních a neesenciálních nebo látek potřebných pro jejich tvorbu (Zelenka a Zeman, 2006). Úhrada NL ve směsích pro rostoucí drůbež se často řeší v podobě produktů ze sóje luštinaté. I když se jedná o živinově a energeticky bohaté suroviny, tak jejich zužitkování je do značnémíry limitováno formou jejich úprav. Důvodem je obsah antinutriční látky inhibitoru trypsinu, který omezuje využitelnost NL a částečně se eliminuje především teplnou úpravou. Inhibitor trypsinu je po chemické stránce protein a řadí se do skupiny inhibitorů proteáz. (Zeman, 2006). Nejpoužívanější formy sojových produktů v ČR jsou sojový extrahovaný šrot (SEŠ) a sojové extrudované boby. Jako třetí použitelná forma sóje jsou tepelně neošetřené sojové boby.
Název v anglickém jazyce
Economically effective alternatives to soybean meal in broiler nutrition
Popis výsledku anglicky
The experiment examined the effect of the different adjustments of soybeans in the diet on efficiency of broilers Ross 308. 154 broilers was divided into 4 groups: control group (K), representing only soybean in the form of soybean meal (SBM) and soybeanoil, group A, which was a mixture of 15% of SBM and soybean oil replaced by an extruded soybean, group B, which was a mixture of 10% of SBM and soybean oil replaced by an extruded soybean and group C, fed a mixture which was 10% with SBM and soybean oilreplaced not extruded soybean. The experimental mixtures were fed from 10th days of age. In the 35th days of age were not found statistically significant differences in body weight between groups of chickens. The highest live weight was observed in group K. The best conversions were detected in the control group with soybean in the form of the SBM and the worst in the group C, which was fed not extruded soybean. The experimental intervention did not ensure positive impact on the economy
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-453-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
320-324
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 11. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
341786800043