Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00168976" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00168976 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kolekce 24 genotypů pšenic (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42, BBAADD) a jednoho genotypu Thinopyrum ponticum (Podp.) Barkworth & D. R. Dewey (2n = 10x = 70, JJJJJJJsJsJsJs) byla zkoumána pomocí SSR (mikrosatelitních) markerů. Byly analyzovány genotypys purpurovým a červeným perikarpem, modrou aleuronovou vrstvou a žlutým endospermem. K analýzám byly použity mikrosatelitní markery, které se nacházejí na chromozomech genomu A a B. Na základě 20 SSR markerů byl vytvořen dendrogram příbuznosti, jenž vysoce průkazně odlišuje Thinopyrum ponticum od genotypů pšenice. Průkazná variabilita byla zjištěna též u tří genotypů s purpurovým perikarpem a u jednoho genotypu s modrou aleuronovou vrstvou. Větší ze dvou klasterů se dělí na 2 subklastery. Menší subklaster obsahuje pouze genotypy s modrou aleuronovou vrstvou. Mezi těmito genotypy byla potvrzena vysoká příbuznost dvou genotypů s modrou aleuronovou vrstvou, u nichž se předpokládá, že jde o jeden genotyp pocházející ze dvou různách zdrojů.

  • Název v anglickém jazyce

    The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods

  • Popis výsledku anglicky

    The collection of 24 genotypes of wheat (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42, BBAADD) and one genotype Thinopyrum ponticum (Podp.) Barkworth & D. R. Dewey (2n = 10x = 70, JJJJJJJsJsJsJs) was studied using the SSR method. We analysed genetic variability ofwheat genotypes with purple pericarp, blue aleurone, yellow endosperm and red pericarp. SSR markers localized on chromosomes of A and B genome were chosen from the literature for the analysis. Based on 20 SSR markers a dendrogram was calculated, which highly significantly differentiates the genotype Thinopyrum ponticum. The 3 genotypes with purple pericarp and 1 genotype with blue aleuron showed a higher variability than remaining 20 genotypes. The bigger cluster is split into 2 subclusters. The minorsubcluster contained only genotypes with blue aleuron layer. Among these genotypes was confirmed high similarity of 2 blue aleuron genotypes that are supposed to be the same genotypes of different origin. Isogenic line of red pericarp whe

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    70-73

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus