The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00168976" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00168976 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods
Popis výsledku v původním jazyce
Kolekce 24 genotypů pšenic (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42, BBAADD) a jednoho genotypu Thinopyrum ponticum (Podp.) Barkworth & D. R. Dewey (2n = 10x = 70, JJJJJJJsJsJsJs) byla zkoumána pomocí SSR (mikrosatelitních) markerů. Byly analyzovány genotypys purpurovým a červeným perikarpem, modrou aleuronovou vrstvou a žlutým endospermem. K analýzám byly použity mikrosatelitní markery, které se nacházejí na chromozomech genomu A a B. Na základě 20 SSR markerů byl vytvořen dendrogram příbuznosti, jenž vysoce průkazně odlišuje Thinopyrum ponticum od genotypů pšenice. Průkazná variabilita byla zjištěna též u tří genotypů s purpurovým perikarpem a u jednoho genotypu s modrou aleuronovou vrstvou. Větší ze dvou klasterů se dělí na 2 subklastery. Menší subklaster obsahuje pouze genotypy s modrou aleuronovou vrstvou. Mezi těmito genotypy byla potvrzena vysoká příbuznost dvou genotypů s modrou aleuronovou vrstvou, u nichž se předpokládá, že jde o jeden genotyp pocházející ze dvou různách zdrojů.
Název v anglickém jazyce
The variability of wheat genetic resources usable in breeding for functional foods
Popis výsledku anglicky
The collection of 24 genotypes of wheat (Triticum aestivum L., 2n = 6x = 42, BBAADD) and one genotype Thinopyrum ponticum (Podp.) Barkworth & D. R. Dewey (2n = 10x = 70, JJJJJJJsJsJsJs) was studied using the SSR method. We analysed genetic variability ofwheat genotypes with purple pericarp, blue aleurone, yellow endosperm and red pericarp. SSR markers localized on chromosomes of A and B genome were chosen from the literature for the analysis. Based on 20 SSR markers a dendrogram was calculated, which highly significantly differentiates the genotype Thinopyrum ponticum. The 3 genotypes with purple pericarp and 1 genotype with blue aleuron showed a higher variability than remaining 20 genotypes. The bigger cluster is split into 2 subclusters. The minorsubcluster contained only genotypes with blue aleuron layer. Among these genotypes was confirmed high similarity of 2 blue aleuron genotypes that are supposed to be the same genotypes of different origin. Isogenic line of red pericarp whe
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
70-73
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—