The effect of trophism level and exploitation intensity on the production characteristics of grassland community dominated by Festuca arundinacea Schreb.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00170499" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00170499 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of trophism level and exploitation intensity on the production characteristics of grassland community dominated by Festuca arundinacea Schreb.
Popis výsledku v původním jazyce
In 2004-2009, a small-plot trial was conducted on permanent grassland dominated by Festuca arundinacea Schreb. on the mesohygrophytic site in order to evaluate effects of four levels of nutrition F1 - without NPK fertilization, F2 - P30+K60, F3 - N90+P30+K60, F4 - N180+P30+K60 kg.ha-1), four levels of cutting intensity (I1-4, I2 -3, I3 -2, early, I4 -2, late cut) and their interactive influence, i.e. a total of 16 variants on the production of forage dry matter, production of crude protein (CD) and netenergy of lactation (NEL) per hectare. The dominant influence of N-nutrition is documented by significant differences in forage dry matter (DM) production between the variants (with the exception of F1/F2) ranging from 4.41-4.80 to 8.44-9.83 t.ha-1. Theeffect of different exploitation level on the production is subdominant and no significant differences were found either in the production of forage DM (I1-6.41 - I2-6.59 -I3-6.97 - I4-7.50 t.ha-1) or in the production of nutrients. Manag
Název v anglickém jazyce
The effect of trophism level and exploitation intensity on the production characteristics of grassland community dominated by Festuca arundinacea Schreb.
Popis výsledku anglicky
In 2004-2009, a small-plot trial was conducted on permanent grassland dominated by Festuca arundinacea Schreb. on the mesohygrophytic site in order to evaluate effects of four levels of nutrition F1 - without NPK fertilization, F2 - P30+K60, F3 - N90+P30+K60, F4 - N180+P30+K60 kg.ha-1), four levels of cutting intensity (I1-4, I2 -3, I3 -2, early, I4 -2, late cut) and their interactive influence, i.e. a total of 16 variants on the production of forage dry matter, production of crude protein (CD) and netenergy of lactation (NEL) per hectare. The dominant influence of N-nutrition is documented by significant differences in forage dry matter (DM) production between the variants (with the exception of F1/F2) ranging from 4.41-4.80 to 8.44-9.83 t.ha-1. Theeffect of different exploitation level on the production is subdominant and no significant differences were found either in the production of forage DM (I1-6.41 - I2-6.59 -I3-6.97 - I4-7.50 t.ha-1) or in the production of nutrients. Manag
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81280" target="_blank" >QH81280: Studium hlavních faktorů ovlivňujících stabilitu trvale udržitelného systému obhospodařování travních porostů v České republice</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment : rostlinná výroba
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
57 (2011)
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—