Effect of foliar application of selenium on the content of selected amino acids in potato tubers (Solanum tuberosum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00173958" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00173958 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/11:43865536
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of foliar application of selenium on the content of selected amino acids in potato tubers (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Selenium (Se) is an important element associated with enhancement of antioxidant activity in organisms. Potato is very suitable for fertilisation with Se (biofortification). The experiment was performed to examine the effect of foliar application of Se as sodium selenite (200 or 400 g Se/ha) at the tuberisation stage on a spectrum of amino acids in tubers of varieties. The trends of the amino acids were consistent in both years of the study. Application of Se increased the relative content of total essential (EAA) and non-essential (NEAA) amino acids relative to the controls (Karin: EAA 16.81-21.73% and NEAA 14.18-18.63%; Ditta: EAA 4.71-13.00% and NEAA 5.78-6.49%). The increase in the content of phenylalanine (Phe)was particulary significant (up to 48.9%) when also the contents of aspartic acid (Asp), glutamic acid (Glu), threonine (Thr) and tyrosine (Tyr) increased significantly compared with the controls. The results of changes in the content of isoleucine (Ile), leucine (Leu), lysi
Název v anglickém jazyce
Effect of foliar application of selenium on the content of selected amino acids in potato tubers (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku anglicky
Selenium (Se) is an important element associated with enhancement of antioxidant activity in organisms. Potato is very suitable for fertilisation with Se (biofortification). The experiment was performed to examine the effect of foliar application of Se as sodium selenite (200 or 400 g Se/ha) at the tuberisation stage on a spectrum of amino acids in tubers of varieties. The trends of the amino acids were consistent in both years of the study. Application of Se increased the relative content of total essential (EAA) and non-essential (NEAA) amino acids relative to the controls (Karin: EAA 16.81-21.73% and NEAA 14.18-18.63%; Ditta: EAA 4.71-13.00% and NEAA 5.78-6.49%). The increase in the content of phenylalanine (Phe)was particulary significant (up to 48.9%) when also the contents of aspartic acid (Asp), glutamic acid (Glu), threonine (Thr) and tyrosine (Tyr) increased significantly compared with the controls. The results of changes in the content of isoleucine (Ile), leucine (Leu), lysi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
315-320
Kód UT WoS článku
293343300003
EID výsledku v databázi Scopus
—