Stanovni antokyanu ve vzorcich barevne psenice v prubehu zrani zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179423" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00179423 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovni antokyanu ve vzorcich barevne psenice v prubehu zrani zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Extraction of anthocyanins from pigmented wheat grains and their analysis using HPLC/MS is described. Grain from six wheat lines differing in pigmentation was used in this study. Wheat grains were harvested every five days beginning 15th day post anthesis, ending once the grains reached physiologic maturity (40th day post anthesis), for a total six sampling dates. Anthocyanins were extracted with 10 ml acidified methanol (methanol and 1, 0 N HCl, 85:15 v/v) and shaking on Ika Ultra- Turrax Tube Drive, for 2x29 min. The filtered extract were evaporated at 50 °C to dryness and redissolved in acidifield methanol. Individual anthocyanins were separated and quantified by high-performance liquid chromatography (HPLC). Anthocyanin concentration increased rapidly during grain development and then decreased before maturity. Cyanidin-3- glucoside was the predominant anthocyanin in purple wheat. Delphinidin-3-glucoside is the principal one in blue wheat. Anthocyanins are considered to be physiolo
Název v anglickém jazyce
It provides Colors are anthocyanins in samples of wheat grain during maturation
Popis výsledku anglicky
Extrakce antokyanů z pigmentových pšeničná zrna a jejich analýzu pomocí HPLC / MS je popsána. Zrno od šesti pšenice linky se liší v pigmentaci byla použita v této studii. Pšeničná zrna byly sklizeny za pět dní počínaje 15. dnem po kvetení, končí po dosažení fyziologické zralosti zrna (40. den po kvetení), pro celkem šest odběry. Antokyany byly extrahovány s 10 ml metanolu okyseleného (methanol, 1, 0 N HCl, 85:15 V / V) a třásl na Ika Ultra- Turrax Tube Drive, na 2x29 min. Filtrovaný výtažek se odpaří při 50 ° C do sucha a rozpustí ve acidifield methanol. Individuální antokyanů byli odděleni a kvantifikovat vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC). Anthokyaninového zvýšila koncentrace rychle během vývoje zrna a poté snížil před splatností. Cyanidin-3- glukosid byl hlavním anthokyaninového ve fialové pšenice. Delfinidin-3-glukosid je hlavním jeden z modré pšenice. Anthokyany se považují za fyziologicky aktivních látek, jejichž význam v podpoře zdraví a omezení riziko chronických on
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
18. Nove poznatky z genetiky a slachtenia polnohospodarskych rastlin
ISBN
978-80-89417-29-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1003-1010
Název nakladatele
Centrum vyskumu rastlinnej vyroby Piestany
Místo vydání
Piestany, Slovensko
Místo konání akce
Piestany, Slovensko
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—