Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovni antokyanu ve vzorcich barevne psenice v prubehu zrani zrna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179423" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00179423 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovni antokyanu ve vzorcich barevne psenice v prubehu zrani zrna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Extraction of anthocyanins from pigmented wheat grains and their analysis using HPLC/MS is described. Grain from six wheat lines differing in pigmentation was used in this study. Wheat grains were harvested every five days beginning 15th day post anthesis, ending once the grains reached physiologic maturity (40th day post anthesis), for a total six sampling dates. Anthocyanins were extracted with 10 ml acidified methanol (methanol and 1, 0 N HCl, 85:15 v/v) and shaking on Ika Ultra- Turrax Tube Drive, for 2x29 min. The filtered extract were evaporated at 50 °C to dryness and redissolved in acidifield methanol. Individual anthocyanins were separated and quantified by high-performance liquid chromatography (HPLC). Anthocyanin concentration increased rapidly during grain development and then decreased before maturity. Cyanidin-3- glucoside was the predominant anthocyanin in purple wheat. Delphinidin-3-glucoside is the principal one in blue wheat. Anthocyanins are considered to be physiolo

  • Název v anglickém jazyce

    It provides Colors are anthocyanins in samples of wheat grain during maturation

  • Popis výsledku anglicky

    Extrakce antokyanů z pigmentových pšeničná zrna a jejich analýzu pomocí HPLC / MS je popsána. Zrno od šesti pšenice linky se liší v pigmentaci byla použita v této studii. Pšeničná zrna byly sklizeny za pět dní počínaje 15. dnem po kvetení, končí po dosažení fyziologické zralosti zrna (40. den po kvetení), pro celkem šest odběry. Antokyany byly extrahovány s 10 ml metanolu okyseleného (methanol, 1, 0 N HCl, 85:15 V / V) a třásl na Ika Ultra- Turrax Tube Drive, na 2x29 min. Filtrovaný výtažek se odpaří při 50 ° C do sucha a rozpustí ve acidifield methanol. Individuální antokyanů byli odděleni a kvantifikovat vysoce účinné kapalinové chromatografie (HPLC). Anthokyaninového zvýšila koncentrace rychle během vývoje zrna a poté snížil před splatností. Cyanidin-3- glukosid byl hlavním anthokyaninového ve fialové pšenice. Delfinidin-3-glukosid je hlavním jeden z modré pšenice. Anthokyany se považují za fyziologicky aktivních látek, jejichž význam v podpoře zdraví a omezení riziko chronických on

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    18. Nove poznatky z genetiky a slachtenia polnohospodarskych rastlin

  • ISBN

    978-80-89417-29-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1003-1010

  • Název nakladatele

    Centrum vyskumu rastlinnej vyroby Piestany

  • Místo vydání

    Piestany, Slovensko

  • Místo konání akce

    Piestany, Slovensko

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku