Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnosti jejich využití v potravinářství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179997" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00179997 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnosti jejich využití v potravinářství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Běţné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou aţ třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Ţlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsah

  • Název v anglickém jazyce

    Wheats with Different Grain Colour and Their Use in Food Processing

  • Popis výsledku anglicky

    Common cultivars of wheat (T. aestivum L.) have red colour of grain which is controlled by one to three dominant alleles R-A1a (on chromosome 3AL), R-B1b (on 3BL) and R-D1b (on 3DL); white grain is determined by recessive constitution of the alleles. Yellow colour is determined by a large spectrum of alleles responsible for biosynthetic pathways of enzyme phytoene synthase (on 7A, 7B, 5A), blue aleurone is determined by alleles Ba1 (on 4BS) and Ba2 (on 4A), purple pericarp by Pp1 (on 7B), Pp2 (on 7A), Pp3a, Pp3b (on 2A). The differences in grain colour are caused by the presence of polyphenols, tannins, anthocyanins and carotenoids. The overview of collected wheat donors with unusual grain colour and some of its typical characters are presented. In different kernel tissues there are different amounts of coloured substances that affect their content in the flour and meal and thus their content in bakery and biscuit products. The genes on different chromosomes can be combined and used fo

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    117-123

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus