Vliv lokality, odrůdy a hnojení dusíkem na výnos a obsah škrobu u brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00184941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00184941 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lokality, odrůdy a hnojení dusíkem na výnos a obsah škrobu u brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Na dvou lokalitách Žabčice a Valečov byly založeny polní pokusy se dvěmi odrůdami s rozdílnou délkou vegetace (raná Karin a poloraná Red Anna) a sedmi variantami hnojení -- kontrolní nehnojená varianta, 100 % močoviny, 80 % močoviny, 60 % močoviny, 100 %UreaStabil, 80 % UreaStabil a 60 % UreaStabil, kdy 100% odpovídalo 90 kg.ha-1 N po odečtení obsahu Nmin v půdě. Výnos hlíz byl statisticky průkazně ovlivněn jak variantou hnojení, tak i odrůdou a lokalitou. Nejvyššího výnosu hlíz (44,0 t.ha-1) varianta100 % močoviny. Nejnižší výnos (34,3 t.ha-1) byl dle předpokladů zjištěn u kontrolní varianty tj. u varianty bez hnojení minerálním dusíkem. Výnos variant hnojených močovinou s inhibitorem ureázy byl při stejné dávce dusíku většinou nižší než v případě klasické močoviny. Obsah škrobu byl ovlivněn variantou hnojení, odrůdou i lokalitou. Škrobnatost se u variant klasickou močovinou snižovala s klesající dávkou dusíku, u variant s hnojivem UreaStabil kolísal nepravidelně.
Název v anglickém jazyce
Impact of locality, variety and nitrogen fertilisation on yield and starch content of potatoes
Popis výsledku anglicky
Field trials were estimated on two localities -- Žabčice and Valečov. Two varieties with different length of maturity (early variety Karin and semi-early variety Red Anna) were used. Observed variants of N fertilising were: control variant, 100 % urea, 80 % urea, 60 % urea, 100 % UreaStabil, 80 % UreaStabil and 60 % UreaStabil, when 100 % means 90 kg.ha-1 N decreased of Nmin content in soil. Yield of tuber was significantly affected by locality, variety and variant of fertilising. The highest yield hasvariant 100 % urea (44,0 t.ha-1), the lowest yield has control variant (34,3 t.ha-1) i.e. variant without mineral N fertilising. The yield of variants with standard urea was higher than yield of similar variants where urea with urease inhibitor was used.Starch content was significantly affected by al factors (locality, variety and fertilising). When standard urea was used, the starch content decreased with decreasing dose of nitrogen. Starch content in tubers fluctuated irregularly when
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
74-79
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
1. 3. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—