Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv lokality, odrůdy a hnojení dusíkem na výnos a obsah škrobu u brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00184941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00184941 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv lokality, odrůdy a hnojení dusíkem na výnos a obsah škrobu u brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na dvou lokalitách Žabčice a Valečov byly založeny polní pokusy se dvěmi odrůdami s rozdílnou délkou vegetace (raná Karin a poloraná Red Anna) a sedmi variantami hnojení -- kontrolní nehnojená varianta, 100 % močoviny, 80 % močoviny, 60 % močoviny, 100 %UreaStabil, 80 % UreaStabil a 60 % UreaStabil, kdy 100% odpovídalo 90 kg.ha-1 N po odečtení obsahu Nmin v půdě. Výnos hlíz byl statisticky průkazně ovlivněn jak variantou hnojení, tak i odrůdou a lokalitou. Nejvyššího výnosu hlíz (44,0 t.ha-1) varianta100 % močoviny. Nejnižší výnos (34,3 t.ha-1) byl dle předpokladů zjištěn u kontrolní varianty tj. u varianty bez hnojení minerálním dusíkem. Výnos variant hnojených močovinou s inhibitorem ureázy byl při stejné dávce dusíku většinou nižší než v případě klasické močoviny. Obsah škrobu byl ovlivněn variantou hnojení, odrůdou i lokalitou. Škrobnatost se u variant klasickou močovinou snižovala s klesající dávkou dusíku, u variant s hnojivem UreaStabil kolísal nepravidelně.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of locality, variety and nitrogen fertilisation on yield and starch content of potatoes

  • Popis výsledku anglicky

    Field trials were estimated on two localities -- Žabčice and Valečov. Two varieties with different length of maturity (early variety Karin and semi-early variety Red Anna) were used. Observed variants of N fertilising were: control variant, 100 % urea, 80 % urea, 60 % urea, 100 % UreaStabil, 80 % UreaStabil and 60 % UreaStabil, when 100 % means 90 kg.ha-1 N decreased of Nmin content in soil. Yield of tuber was significantly affected by locality, variety and variant of fertilising. The highest yield hasvariant 100 % urea (44,0 t.ha-1), the lowest yield has control variant (34,3 t.ha-1) i.e. variant without mineral N fertilising. The yield of variants with standard urea was higher than yield of similar variants where urea with urease inhibitor was used.Starch content was significantly affected by al factors (locality, variety and fertilising). When standard urea was used, the starch content decreased with decreasing dose of nitrogen. Starch content in tubers fluctuated irregularly when

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    74-79

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    1. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku