Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika růstu a změny kvality cukrovky po mimokořenové výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00189909" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00189909 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/12:43868101

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika růstu a změny kvality cukrovky po mimokořenové výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technologická jakost cukrovky je dána souhrnem biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností bulvy cukrovky, které rozhodují o skladování a zpracování při dosažení maximální výtěžnosti rafinády a výnosu bílého cukru (DRAYCOTT,CHRISTENSEN, 2003). Z biologických vlastností (znaků) jsou to hlavně tvar, velikost, hmotnost bulvy, její technologická vyzrálost, zdravotní stav a rezistence vůči skládkovým chorobám (PULKRÁBEK ET AL., 2007). Z vlastností chemických jsou nejdůležitějšíobsah sacharózy a obsah necukrů, zejména solí sodných a draselných, dusíkatých látek (amidů a volných aminokyselin) a redukujících cukrů (invertů). Z fyzikálně-chemických vlastností je to hlavně pH, turgor (osmotický tlak) buněčné šťávy. Z mechanických vlastností je to pružnost, pevnost a odpor k řezání. Jedním z nejdůležitějších kritérií technologické jakosti je cukernatost (digesce), rozpustný popel (Pp), alfa--amino dusík a MB faktor, kteeý charakterizuje vyzrálost cukrovky (SKALICKÝ,

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of sugar Beet growth anD Quality change after extra-root nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    In scope of field trials effect of outside the roots on growing and development during vegetation period were examined. Simultaneously yield and technological tubers quality were evaluated. Sugar beet leaf area increased till the August when reached to 715 grams per plant. Significantly highest weight gains were noticed between 28th July and 12th August. To the end of the harvest the weight of leaves was decreased in impact of older leaves necrosis to 550 gram per plant. Final leaves weight was in particular variants in range of 373 to 778 grams per plant. The highest weight was found in variant with magnesium application of Magnitra L fertilizer. The most rapid dynamics of root grow was noticed from 1st of July to 12th of August and from 8th of Augustto the harvest. The highest final beets weight (1274 to 1601 grams) was observed after Carbonbor K, Carbonbor and Bortrac fertilizer application, i.e. boron application varieties. The highest yield was reached after sodium nitrate applic

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    128

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1210-3306

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    184-192

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus