Dynamika růstu a změny kvality cukrovky po mimokořenové výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00189909" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00189909 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/12:43868101
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika růstu a změny kvality cukrovky po mimokořenové výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Technologická jakost cukrovky je dána souhrnem biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností bulvy cukrovky, které rozhodují o skladování a zpracování při dosažení maximální výtěžnosti rafinády a výnosu bílého cukru (DRAYCOTT,CHRISTENSEN, 2003). Z biologických vlastností (znaků) jsou to hlavně tvar, velikost, hmotnost bulvy, její technologická vyzrálost, zdravotní stav a rezistence vůči skládkovým chorobám (PULKRÁBEK ET AL., 2007). Z vlastností chemických jsou nejdůležitějšíobsah sacharózy a obsah necukrů, zejména solí sodných a draselných, dusíkatých látek (amidů a volných aminokyselin) a redukujících cukrů (invertů). Z fyzikálně-chemických vlastností je to hlavně pH, turgor (osmotický tlak) buněčné šťávy. Z mechanických vlastností je to pružnost, pevnost a odpor k řezání. Jedním z nejdůležitějších kritérií technologické jakosti je cukernatost (digesce), rozpustný popel (Pp), alfa--amino dusík a MB faktor, kteeý charakterizuje vyzrálost cukrovky (SKALICKÝ,
Název v anglickém jazyce
Dynamics of sugar Beet growth anD Quality change after extra-root nutrition
Popis výsledku anglicky
In scope of field trials effect of outside the roots on growing and development during vegetation period were examined. Simultaneously yield and technological tubers quality were evaluated. Sugar beet leaf area increased till the August when reached to 715 grams per plant. Significantly highest weight gains were noticed between 28th July and 12th August. To the end of the harvest the weight of leaves was decreased in impact of older leaves necrosis to 550 gram per plant. Final leaves weight was in particular variants in range of 373 to 778 grams per plant. The highest weight was found in variant with magnesium application of Magnitra L fertilizer. The most rapid dynamics of root grow was noticed from 1st of July to 12th of August and from 8th of Augustto the harvest. The highest final beets weight (1274 to 1601 grams) was observed after Carbonbor K, Carbonbor and Bortrac fertilizer application, i.e. boron application varieties. The highest yield was reached after sodium nitrate applic
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
128
Číslo periodika v rámci svazku
1210-3306
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
184-192
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—