Changes in time of sowing, flowering and maturity of cereals in Europe under climate change
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43908636" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43908636 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67179843:_____/12:00384080
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.712060" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.712060</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2012.712060" target="_blank" >10.1080/19440049.2012.712060</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in time of sowing, flowering and maturity of cereals in Europe under climate change
Popis výsledku v původním jazyce
This study aimed to assess changes in timing of major phenological stages of cereal crops in Northern and Central Europe under climate change. Records on dates of sowing, flowering, and maturity of wheat, oats and maize were collected from field experiments conducted during the period 1985-2009. Data for spring wheat and spring oats covered latitudes from 46 to 64 degrees N, winter wheat from 46 to 61 degrees N, and maize from 47 to 58 degrees N. The number of observations (site-year-variety combinations) varied with phenological phase, but exceeded 2190, 227, 2076 and 1506 for winter wheat, spring wheat, spring oats and maize, respectively. Sowing date of spring cereals was estimated using a threshold temperature for the mean air temperature during 10days prior to sowing. The mean estimated temperature thresholds for sowing were 6.1, 7.1 and 10.1 degrees C for oats, wheat and maize, respectively. For spring oats and wheat the temperature threshold increased with latitude. The effecti
Název v anglickém jazyce
Changes in time of sowing, flowering and maturity of cereals in Europe under climate change
Popis výsledku anglicky
This study aimed to assess changes in timing of major phenological stages of cereal crops in Northern and Central Europe under climate change. Records on dates of sowing, flowering, and maturity of wheat, oats and maize were collected from field experiments conducted during the period 1985-2009. Data for spring wheat and spring oats covered latitudes from 46 to 64 degrees N, winter wheat from 46 to 61 degrees N, and maize from 47 to 58 degrees N. The number of observations (site-year-variety combinations) varied with phenological phase, but exceeded 2190, 227, 2076 and 1506 for winter wheat, spring wheat, spring oats and maize, respectively. Sowing date of spring cereals was estimated using a threshold temperature for the mean air temperature during 10days prior to sowing. The mean estimated temperature thresholds for sowing were 6.1, 7.1 and 10.1 degrees C for oats, wheat and maize, respectively. For spring oats and wheat the temperature threshold increased with latitude. The effecti
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Additives & Contaminants: Part A - Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment
ISSN
1944-0049
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
1527-1542
Kód UT WoS článku
000309045500004
EID výsledku v databázi Scopus
—