The effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the content of macro and micro elements in grapevine (Vitis vinifera, L.) leaves
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00194051" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00194051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201361010187" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.11118/actaun201361010187</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201361010187" target="_blank" >10.11118/actaun201361010187</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the content of macro and micro elements in grapevine (Vitis vinifera, L.) leaves
Popis výsledku v původním jazyce
In a two-year field experiment we used leaf analysis to evaluate the effect of arbuscular mycorrhizal (AM) fungi on the content of some macro elements (N, P, K, Ca, Mg) and micro elements (Zn, Mn, Fe) in grapevine leaves at the beginning of softening/veraison of grape berries. The contents of the individual elements differed which was caused both by the different varieties of Rulandské modré (Pinot Noir) and Frankovka (Blaufränkisch), and by the effect of the conditions of the year (2010, 2011), and bythe actual treatment of the experiment (untreated control, mycorrhizal /AM/ plants). In 2010 the contents of all the nutrients in leaves of the variety Rulandské modré (Pinot Noir) were optimal with the exception of the contents of Ca and Mg in 2011 andcontent of K in 2010. In the mycorrhizal plants in both years only calcium increased significantly (3.50 % as against 3.29 % and 1.54 % as against 1.31 %, respectively). The contents of micro elements in the variety Rulandské modré (Pinot
Název v anglickém jazyce
The effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the content of macro and micro elements in grapevine (Vitis vinifera, L.) leaves
Popis výsledku anglicky
In a two-year field experiment we used leaf analysis to evaluate the effect of arbuscular mycorrhizal (AM) fungi on the content of some macro elements (N, P, K, Ca, Mg) and micro elements (Zn, Mn, Fe) in grapevine leaves at the beginning of softening/veraison of grape berries. The contents of the individual elements differed which was caused both by the different varieties of Rulandské modré (Pinot Noir) and Frankovka (Blaufränkisch), and by the effect of the conditions of the year (2010, 2011), and bythe actual treatment of the experiment (untreated control, mycorrhizal /AM/ plants). In 2010 the contents of all the nutrients in leaves of the variety Rulandské modré (Pinot Noir) were optimal with the exception of the contents of Ca and Mg in 2011 andcontent of K in 2010. In the mycorrhizal plants in both years only calcium increased significantly (3.50 % as against 3.29 % and 1.54 % as against 1.31 %, respectively). The contents of micro elements in the variety Rulandské modré (Pinot
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DF - Pedologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
187-191
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—