Jedovaté rostliny v travních porostech a zdraví zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00200659" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00200659 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jedovaté rostliny v travních porostech a zdraví zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
Travní porosty jsou vícedruhová společenstva tvořená travními, vikvovitými a ostatními dvouděložnými druhy. Nejenom trávy a jeteloviny se liší svojí kvalitou, ale také byliny je možné dělit na hodnotné, méně hodnotné a jedovaté. Jednotlivé jedovaté druhymají různou koncentraci antinutričních látek i jejich účinek. Některé druhy jsou jedovaté v pouze zeleném stavu a sušením jedovatost ztrácí. Jiné druhy si zachovávají jedovatost i po usušení. Hospodářská zvířata jsou různě náchylná k otravě. Citlivá jsou mladá a vyhladovělá zvířata. Ovce a kozy jsou všeobecně více odolné vůči rostlinným toxinům než koně a skot. Odolnost se vytvořila v průběhu evoluce, kdy byly tyto druhy na pastvinách dlouhodobě vystaveny vyšším koncentracím rostlinných toxinů. V případě pyrrolizidinových alkaloidů obsažených ve starčeku nebo hadinci je rezistence ovcí a koz dána nižší rychlostí bioaktivace sloučenin na toxické produkty v játrech.
Název v anglickém jazyce
Toxic plants in grassland and animal health
Popis výsledku anglicky
Grasslands are multi-species communities consisting of by grass, clovers and other herbs species. Not only grass and clovers are different in quality, but also herbs can be divided according to quality. Herbs can also be divided according to toxicity. Some species are toxic only in the green state and their toxicity is drying lost. Other species retain their toxicity even after drying. Livestock are differently susceptible to toxicity. Young and hungry animals are more sensitive. Sheeps and goats are generally more resistant to plant toxins than horses and cattles. The resistance was created through evolution, when these animals were exposure to higher concentrations of plant toxins.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Vývoj a optimalizace metod stanovení biogenních aminů v návaznosti na zvýšení zdravotní bezpečnosti siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X.
ISBN
978-80-7375-755-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
31-34
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
16. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—