Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00211842" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00211842 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem experimentu bylo vyhodnotit vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu 1 roku. Sledování probíhalo od 28. 9. 2011 do 24. 10. 2012 na farmě GENAgro Říčany, a.s. (GPS 49°12'32.319"N, 16°23'42.666"E). Bylo sledováno 18 dojnic, dcer po býku RAD 198. Dojnice byly na různém stupni laktace. Individuální vzorky mléka byly odebrány z večerních nádojů. Dojnice byly rozděleny do tří skupin podle genotypu kappa-kaseinu (AA, AB aBB). V odebraných vzorcích mléka byly sledovány parametry: obsah tuku (%), obsah bílkovin (%), obsah laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), syřitelnost (sec) a kvalita sýřeniny (třída). Analýzou mléka v závislosti na genotypu kappa kaseinu bylo zjištěno, že mléko dojnic s genotypem kappa-kaseinu AA obsahoval nejvíce tuku (4,58 %), laktózy (4,97 %), bílkovin (3,36 %) a tukuprosté sušiny (9,09 %). Vzorky mléka od dojnic s genotypem kappa-kaseinu AB obsahovaly naopak nejnižší obsah tuku
Název v anglickém jazyce
Effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk from Czech Fleckvieh cows during the year
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to evaluate the effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk Czech Fleckvieh cows during the one year. Monitoring was conducted from 2011 to 28. 9. 24. 10. 2012 farm Genagra Říčany, as (GPS 49 ° 12'32.319 "N, 16 ° 23'42.666" E). It was observed 18 cows, daughters of a bull RAD 198. Cows were at different stages of lactation. Individual milk samples were collected from the evening milk yield. Cows were divided into three groups based on genotype of kappa-casein (AA, AB and BB). The collected milk samples were monitored parameters: Fat content (%), protein content (%) lactose content (%), non-fat dry matter content (%) syřitelnost (sec) and the curd quality (class). Analysis of milk depending on genotype of kappa casein has been found that milk from cows with kappa-casein genotype AA contained the most fat (4.58%), lactose (4.97%), protein (3.36%) and non-fat solids (9 , 09%). Milk samples from cows wit
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
109-112
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—