Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00211842" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00211842 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem experimentu bylo vyhodnotit vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu 1 roku. Sledování probíhalo od 28. 9. 2011 do 24. 10. 2012 na farmě GENAgro Říčany, a.s. (GPS 49°12'32.319"N, 16°23'42.666"E). Bylo sledováno 18 dojnic, dcer po býku RAD 198. Dojnice byly na různém stupni laktace. Individuální vzorky mléka byly odebrány z večerních nádojů. Dojnice byly rozděleny do tří skupin podle genotypu kappa-kaseinu (AA, AB aBB). V odebraných vzorcích mléka byly sledovány parametry: obsah tuku (%), obsah bílkovin (%), obsah laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), syřitelnost (sec) a kvalita sýřeniny (třída). Analýzou mléka v závislosti na genotypu kappa kaseinu bylo zjištěno, že mléko dojnic s genotypem kappa-kaseinu AA obsahoval nejvíce tuku (4,58 %), laktózy (4,97 %), bílkovin (3,36 %) a tukuprosté sušiny (9,09 %). Vzorky mléka od dojnic s genotypem kappa-kaseinu AB obsahovaly naopak nejnižší obsah tuku

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk from Czech Fleckvieh cows during the year

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to evaluate the effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk Czech Fleckvieh cows during the one year. Monitoring was conducted from 2011 to 28. 9. 24. 10. 2012 farm Genagra Říčany, as (GPS 49 ° 12'32.319 "N, 16 ° 23'42.666" E). It was observed 18 cows, daughters of a bull RAD 198. Cows were at different stages of lactation. Individual milk samples were collected from the evening milk yield. Cows were divided into three groups based on genotype of kappa-casein (AA, AB and BB). The collected milk samples were monitored parameters: Fat content (%), protein content (%) lactose content (%), non-fat dry matter content (%) syřitelnost (sec) and the curd quality (class). Analysis of milk depending on genotype of kappa casein has been found that milk from cows with kappa-casein genotype AA contained the most fat (4.58%), lactose (4.97%), protein (3.36%) and non-fat solids (9 , 09%). Milk samples from cows wit

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    109-112

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku