Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of rheological behaviour of wine lees

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43906717" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43906717 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/15:67676 RIV/62156489:43510/15:43906717

  • Výsledek na webu

    <a href="http://produkcja.ipan.lublin.pl/uploads/publishing/files/6%20Lachman%2029%283%29.pdf" target="_blank" >http://produkcja.ipan.lublin.pl/uploads/publishing/files/6%20Lachman%2029%283%29.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/intag-2015-0036" target="_blank" >10.1515/intag-2015-0036</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of rheological behaviour of wine lees

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study deals with the rheological properties of wine lees. Samples of wine lees of the Saint Laurent variety were used in this experiment. The investigated wine lees arose in the process of production red grape wine in 2013 (Czech Republic). At first, the chemical background was determined. The chemical background includes the following chemical parameters: total acidity, pH, alcohol content, reduced sugars, free SO2, total SO2, and volatile acid. In the second phase of the study, physical properties were determined. Specifically, a sample of wine lees was subjected to rheological tests. These tests consisted in determination of dependence of dynamic viscosity on the temperature, hysteresis loop tests, dependence of dynamic viscosity on the time and step-down in the shear rate test. The experiment demonstrated that the dynamic viscosity increased with increased temperature - this phenomenon is caused by thermolabile proteins - and the wine lees has rheopectic behaviour; the degree of rheopexy was found to rise with the increasing temperature.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of rheological behaviour of wine lees

  • Popis výsledku anglicky

    This study deals with the rheological properties of wine lees. Samples of wine lees of the Saint Laurent variety were used in this experiment. The investigated wine lees arose in the process of production red grape wine in 2013 (Czech Republic). At first, the chemical background was determined. The chemical background includes the following chemical parameters: total acidity, pH, alcohol content, reduced sugars, free SO2, total SO2, and volatile acid. In the second phase of the study, physical properties were determined. Specifically, a sample of wine lees was subjected to rheological tests. These tests consisted in determination of dependence of dynamic viscosity on the temperature, hysteresis loop tests, dependence of dynamic viscosity on the time and step-down in the shear rate test. The experiment demonstrated that the dynamic viscosity increased with increased temperature - this phenomenon is caused by thermolabile proteins - and the wine lees has rheopectic behaviour; the degree of rheopexy was found to rise with the increasing temperature.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Agrophysics

  • ISSN

    0236-8722

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    307-311

  • Kód UT WoS článku

    000358611200006

  • EID výsledku v databázi Scopus