The effect of exogenous phytase on retainable phosphorus and egg quality in laying hens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43909009" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43909009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of exogenous phytase on retainable phosphorus and egg quality in laying hens
Popis výsledku v původním jazyce
The experiment was conducted to determine effect of exogenous phytase on retainable phosphorus and egg quality in laying hens fed diets with low level only plant original phosphorus. Twenty four Lohmann Brown hens in 31 weeks in age were housed in individual cages. Level of total phosphorus in both diets was 3.69 g/kg. The control diet con-tained no exogenous phytase. The experimental diets contained exogenous phytase 150 FTU. The excreta and eggs were collected daily during experimental period (5 days). The results showed that phytase improved retainable phosphorus (P<0.05) compared with control diet. The excreta of hens fed diet with exogenous phytase contained significantly less phosphorus (0.276 g/kg DM) than excreta of hens fed control diet (0.286 g/kg DM). The addition of exogenous phytase did not affect egg weight and quality of eggshell.
Název v anglickém jazyce
The effect of exogenous phytase on retainable phosphorus and egg quality in laying hens
Popis výsledku anglicky
The experiment was conducted to determine effect of exogenous phytase on retainable phosphorus and egg quality in laying hens fed diets with low level only plant original phosphorus. Twenty four Lohmann Brown hens in 31 weeks in age were housed in individual cages. Level of total phosphorus in both diets was 3.69 g/kg. The control diet con-tained no exogenous phytase. The experimental diets contained exogenous phytase 150 FTU. The excreta and eggs were collected daily during experimental period (5 days). The results showed that phytase improved retainable phosphorus (P<0.05) compared with control diet. The excreta of hens fed diet with exogenous phytase contained significantly less phosphorus (0.276 g/kg DM) than excreta of hens fed control diet (0.286 g/kg DM). The addition of exogenous phytase did not affect egg weight and quality of eggshell.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů