Vliv délky skladování na barvu vaječných obsahů křepelčích vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908984" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908984 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv délky skladování na barvu vaječných obsahů křepelčích vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Křepelčí vejce tvoří v poslední době velmi zajímavou alternativu k vejci slepičímu. Stejně tak jak u slepičích vajec posuzuje spotřebitel barvu vaječných obsahů (hlavně žloutku), tak i u křepelčích vajec je to jedním z důležitých znaků. Pro hodnocení barvy vaječných obsahů byl využit spektrofotometr Konica Minolta CM-3500d. Sledovanými parametry byla světlost L* (D65) a barevné souřadnice a* (D65) a b*(D65). Z výsledků byla vyjádřena INCREMENT E*ab, dle které se dá posoudit barevná změna a popisuje pohled spotřebitele. V průběhu skladování došlo ke statisticky průkazné změně barvy u všech vaječných obsahů. Nejméně proměnná hodnota byla na souřadnici a*(D65). Největší změny byly ve světlosti L* (D65) daných vzorků, kdy výsledky byly statisticky průkazné na hladině významnosti P < 0,05. Při posouzení celkové změny došlo k postřehnutelné změně v průběhu skladování.
Název v anglickém jazyce
The effect of storage time on colour of Japanese quail egg parts
Popis výsledku anglicky
The Japanese quail can lay up to 300 eggs a year and can thus form an interesting alternativeto hen eggs. The colour of the egg products can serve as a factor for rating quality. The colour of the egg yolk can be influenced by composition of feeding mixtures. The CIELAB systém was used to express colours. This systém is characterized by orthogonalaxes L* a* b*. It was calculated the total colour change ΔE* ab from these values. Quail eggs production came from farms in South Moravia. Eggs were stored in constant conditions (temperature at 6oC and humidity 75%) of laying (day 0) to day 57. Thus obtained egg products were homogenized and measured by a spectrophotometer Konica Minolta CM 3500d. The albumen was measured in transmittance mode, yolk and melange in a reflectance mode. The differences in colour were statistically signifiant during storageat P <0.05. The lightness L* (D65) was the most chase during storage where the white egg have values 92.85 +- 0.08 to 97.46 +- 0.02, yolk at 63.16 +- 0.40 to 67.48 +- 0.74 and melange 66.99 +- 0.03 to 69.04+- 0.16. The colour chase was in all egg products weakly to clearly observace during storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
244-250
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—