Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv délky skladování na barvu vaječných obsahů křepelčích vajec

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908984" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908984 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv délky skladování na barvu vaječných obsahů křepelčích vajec

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Křepelčí vejce tvoří v poslední době velmi zajímavou alternativu k vejci slepičímu. Stejně tak jak u slepičích vajec posuzuje spotřebitel barvu vaječných obsahů (hlavně žloutku), tak i u křepelčích vajec je to jedním z důležitých znaků. Pro hodnocení barvy vaječných obsahů byl využit spektrofotometr Konica Minolta CM-3500d. Sledovanými parametry byla světlost L* (D65) a barevné souřadnice a* (D65) a b*(D65). Z výsledků byla vyjádřena INCREMENT E*ab, dle které se dá posoudit barevná změna a popisuje pohled spotřebitele. V průběhu skladování došlo ke statisticky průkazné změně barvy u všech vaječných obsahů. Nejméně proměnná hodnota byla na souřadnici a*(D65). Největší změny byly ve světlosti L* (D65) daných vzorků, kdy výsledky byly statisticky průkazné na hladině významnosti P < 0,05. Při posouzení celkové změny došlo k postřehnutelné změně v průběhu skladování.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of storage time on colour of Japanese quail egg parts

  • Popis výsledku anglicky

    The Japanese quail can lay up to 300 eggs a year and can thus form an interesting alternativeto hen eggs. The colour of the egg products can serve as a factor for rating quality. The colour of the egg yolk can be influenced by composition of feeding mixtures. The CIELAB systém was used to express colours. This systém is characterized by orthogonalaxes L* a* b*. It was calculated the total colour change ΔE* ab from these values. Quail eggs production came from farms in South Moravia. Eggs were stored in constant conditions (temperature at 6oC and humidity 75%) of laying (day 0) to day 57. Thus obtained egg products were homogenized and measured by a spectrophotometer Konica Minolta CM 3500d. The albumen was measured in transmittance mode, yolk and melange in a reflectance mode. The differences in colour were statistically signifiant during storageat P <0.05. The lightness L* (D65) was the most chase during storage where the white egg have values 92.85 +- 0.08 to 97.46 +- 0.02, yolk at 63.16 +- 0.40 to 67.48 +- 0.74 and melange 66.99 +- 0.03 to 69.04+- 0.16. The colour chase was in all egg products weakly to clearly observace during storage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    244-250

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku