Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection of DNA fragments from wheat in blood of animals

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909622" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909622 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00003-016-1035-3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00003-016-1035-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00003-016-1035-3" target="_blank" >10.1007/s00003-016-1035-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection of DNA fragments from wheat in blood of animals

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Delivery of foreign DNA is still a very controversial issue, especially in relation to genetically modified organisms. It is not necessary to use genetically modified feed to verify the possible transfer of DNA from food into the body. In this study, we evaluated the possible transfer of DNA from wheat forage (of single component diet) into the blood of three different organisms. DNA isolation kits were used to isolate total DNA from blood and feed. Blood was taken for analysis from rats (after 23 days feeding wheat), broilers (15 days), and carp (34 days). Housekeeping genes were used to verify blood samples (rats: glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase/GAPDH/, broilers: growth hormone gene/GCH/and carp: small ribosomal subunit/40S/). We used GAPDH and actin to determine whether DNA from wheat was transferred into animal blood. No purple and common wheat DNA fragments were detected in the blood of any animal tested, suggesting no transfer of the tested wheat DNA into the body. Various contents of anthocyanins in the feeding variants had no effect on the transfer of wheat DNA into the blood of animals. Our results correspond to some studies that have not proved transfer DNA from genetically modified feed into the target organism.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of DNA fragments from wheat in blood of animals

  • Popis výsledku anglicky

    Delivery of foreign DNA is still a very controversial issue, especially in relation to genetically modified organisms. It is not necessary to use genetically modified feed to verify the possible transfer of DNA from food into the body. In this study, we evaluated the possible transfer of DNA from wheat forage (of single component diet) into the blood of three different organisms. DNA isolation kits were used to isolate total DNA from blood and feed. Blood was taken for analysis from rats (after 23 days feeding wheat), broilers (15 days), and carp (34 days). Housekeeping genes were used to verify blood samples (rats: glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase/GAPDH/, broilers: growth hormone gene/GCH/and carp: small ribosomal subunit/40S/). We used GAPDH and actin to determine whether DNA from wheat was transferred into animal blood. No purple and common wheat DNA fragments were detected in the blood of any animal tested, suggesting no transfer of the tested wheat DNA into the body. Various contents of anthocyanins in the feeding variants had no effect on the transfer of wheat DNA into the blood of animals. Our results correspond to some studies that have not proved transfer DNA from genetically modified feed into the target organism.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit

  • ISSN

    1661-5751

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    259-264

  • Kód UT WoS článku

    000382704600006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84976439951