Rizika pěstování cukrové řepy na erozně ohrožených pozemcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910054" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2016/PDF/375-379.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2016/PDF/375-379.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rizika pěstování cukrové řepy na erozně ohrožených pozemcích
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2013-2014 byly na černozemních hlinitých půdách ohrožených vodní erozí odebrány vzorky půdy z 15 pozemků, a to vždy na vrcholu kopce, ve svahu a na úpatí svahu. Odběr byl proveden z ornice (0-0,30 m) a podorničí (0,30-0,60 m) ke stanovení vybraných fyzikálních vlastností: objemové hmotnosti, celkové pórovitosti a rozdělení pórů. Již při průzkumu pozemků byl dobře patrný vliv vodní eroze, který indikoval posun půdních částic do podsvahových poloh. Naměřené hodnoty objemové hmotnosti a celkové pórovitosti ukazují na utužení půdy v podorničí, kde ve všech polohách došlo k překročení kritického limitu. Kritické limity v orniční vrstvě překračovaly hodnoty pouze na úpatí pozemků, kde dochází k akumulaci půdy. Poměry pórů podle velikosti ukazují, že na utužení půdy nejcitlivěji reagují nekapilární póry. Nejhorší výsledky z pohledu utužení půdy vykazují podsvahové polohy. Rozdíly objemové hmotnosti redukované a celkové pórovitosti mezi orničními horizonty horní a dolní části svahu jsou statisticky průkazné. Vliv vodní eroze na utužení půdy byl statisticky potvrzen.
Název v anglickém jazyce
Risks of Growing Sugar Beet on Land Endangered by Erosion
Popis výsledku anglicky
In 2013-2014, samplings were carried out on chernozem loamy soils endangered by water erosion. For this purpose, soil samples were collected from 15 sites - always from the top of the hill, from the hillside, and from the foothill. The samples were collected from the surface soil (0-0.30 m) and from the subsoil (0.30-0.60 m) in order to determine selected physical properties: volume density, total porosity and pore size distribution. The effect of water erosion was evident even during the site inspections when shift of soil particles into foothills of land was observed. The measured values of volume density and total porosity indicate soil compaction in the subsoil, where critical limit is exceeded in samples collected from all positions. Critical limits in the surface soil were only exceeded in foothills, where accumulation of soil occurs. Ratios of pore size show that the most sensitive reaction to compaction can be found in non-capillary pores. In terms of soil compaction, the foothill positions have shown the worst results. The difference of volume density and total porosity between the upper and lower parts of the slope is statistically significant. Hence, the influence of water erosion on soil compaction is statistically confirmed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
132
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
375-379
Kód UT WoS článku
000391292200001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85006251761