Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of Heavy Metals in Fish Products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910188" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910188 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26620/16:PU124239

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of Heavy Metals in Fish Products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cadmium, lead and mercury contents in fish were studied. Fresh and frozen fish from 17 FAO localities were bought in Czech markets. Atomic absorption spectrometry technique was used for determination of cadmium, lead and mercury concentration. Ten samples exceeded the maximum permissible limit for mercury (0.5 mg/kg or 1 mg/kg for selected fish species) and three fish samples exceeded the maximum limit for cadmium (0.05 mg/kg) set by Commission Regulation (EU) No1881/2006. The limit of lead concentration (0.3 mg/kg) was not exceeded in any fish sample. This study shows that fish samples of marlin (Tetrapturus albidus) and swordfish (Xiphias gladius) are one of the most contaminated fish which can pose a great risk for human health after consumption. Because mercury and cadmium contents in some samples were higher than maximum limits recommended by FAO/WHO, our research led to withdraw of some batches of the fish from the Czech markets.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Heavy Metals in Fish Products

  • Popis výsledku anglicky

    Cadmium, lead and mercury contents in fish were studied. Fresh and frozen fish from 17 FAO localities were bought in Czech markets. Atomic absorption spectrometry technique was used for determination of cadmium, lead and mercury concentration. Ten samples exceeded the maximum permissible limit for mercury (0.5 mg/kg or 1 mg/kg for selected fish species) and three fish samples exceeded the maximum limit for cadmium (0.05 mg/kg) set by Commission Regulation (EU) No1881/2006. The limit of lead concentration (0.3 mg/kg) was not exceeded in any fish sample. This study shows that fish samples of marlin (Tetrapturus albidus) and swordfish (Xiphias gladius) are one of the most contaminated fish which can pose a great risk for human health after consumption. Because mercury and cadmium contents in some samples were higher than maximum limits recommended by FAO/WHO, our research led to withdraw of some batches of the fish from the Czech markets.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-443-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    651-656

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000392968500116