Polymorphism in the Gene FABP3 and its Association with Indicators of Meat Quality in Pigs
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910588" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910588 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/afz.2016.19.04.171-173" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/afz.2016.19.04.171-173</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/afz.2016.19.04.171-173" target="_blank" >10.15414/afz.2016.19.04.171-173</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Polymorphism in the Gene FABP3 and its Association with Indicators of Meat Quality in Pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of this study was to analyze the variability of the FABP3 gene (heart fatty acid-binding protein) in the population of pig Czech large white breed and to analyze the association with parameters of meat quality. FABP3 belongs to multigene family of FABPs (fatty acid binding proteins affecting the transport of long chain fatty acids). Analyzed polymorphism was at position X98558:g.1321 G > C in the 5' UTR region. The relative frequencies of genotypes were: HH = 0.87and Hh = 0.13. Genotype hh was not detected in the population. The frequencies of alleles were as follows: H = 0.93 and h = 0.07. There were statistically significant associations between genotypes and values of stearic acid and linoleic acid. Highly statistically significant difference was observed with palmitic acid.
Název v anglickém jazyce
Polymorphism in the Gene FABP3 and its Association with Indicators of Meat Quality in Pigs
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to analyze the variability of the FABP3 gene (heart fatty acid-binding protein) in the population of pig Czech large white breed and to analyze the association with parameters of meat quality. FABP3 belongs to multigene family of FABPs (fatty acid binding proteins affecting the transport of long chain fatty acids). Analyzed polymorphism was at position X98558:g.1321 G > C in the 5' UTR region. The relative frequencies of genotypes were: HH = 0.87and Hh = 0.13. Genotype hh was not detected in the population. The frequencies of alleles were as follows: H = 0.93 and h = 0.07. There were statistically significant associations between genotypes and values of stearic acid and linoleic acid. Highly statistically significant difference was observed with palmitic acid.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Fytotechnica et Zootechnica
ISSN
1336-9245
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
171-173
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—